Megszavazta az Európai Parlament az EU-s vakcinaútlevél használatára vonatkozó szabályokat. Ez alapján, egyelőre a Szputnyikra vagy kínai oltásra nem adják meg az EU-s vakcinaútlevelet. Jó hír azonban, hogy a tagállamok dönthetnek másként. Várhatóan a turizmusból élő országok, ahová százezrével jártak a covid előtt a magyarok beengedik majd a Sinopharm vagy Szputnyikot kapott turistákat is.

Megszavazták a vakcinaútlevelet

Közel négyötödös többséggel szavazta meg szerdán az Európai Parlament a digitális zöldigazolványról szóló javaslatot, jelentették be az EP csütörtöki ülésének kezdetén. Eszerint júniustól válthatnák ki a QR-kód alapú igazolást azok, akiket beoltottak a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével – vagy koronavírus-teszttel tudják igazolni a védettségüket – írja a Telex. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Még Orbán Viktoréknek is rá kell bólintania

A szavazás után most a tagállamokkal egyeztetnek majd a javaslatról, ugyanis az állam- és kormányfőket összesítő Európai Tanácsnak is el kellene fogadnia a zöldigazolvány tervét. A javaslat szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal beoltottakat minden uniós tagállamban automatikusan megilletik az utazási engedmények.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem kötelező figyelembe venni

Jó hír: a tagállamok dönthetik el, hogy az orosz Szputnyik vagy a kínai Sinopharm vakcinákra is megadják-e a beutazási engedélyt. Azért lesz ez jó hír, mert a turizmusból élő országok várhatóan megadják majd az engedélyt ezekre a vakcinákra is.

400 ezer magyar az Adriánál

A covid előtti időszakban Horvátországban 400 ezer magyar nyaralt, Görögországba is tízezrével utaztak a honfitársaink, így nem valószínű, hogy a nyár folyamán a horvátok vagy a görögök lemondanának sok százezer magyar pénzéről azért, mert Szputnyikot vagy kínai vakcinát kaptak.

Előkészületek

Ahogy azt pár napja megírtuk, nemsokára egyébként a kínai oltásra és a Szputnyikra is kiadhatnak EU-s útlevelet, hiszen megindultak ennek az előkészületei. A részleteket ebben a cikkünkben találod meg.

Ez lesz a vakcinaútlevélben

Az uniós vakcinaútlevélben szerepelni fog, hogy beoltottak-e valakit koronavírus ellen, hány dózisban és milyen vakcinával. Ha nem, akkor vagy egy negatív koronavírus-teszt eredményével lehet beutazni (rajta a teszt típusával és időpontjával) vagy a betegségen már átesetteknél egy pozitív teszteredmény igazolásával (rajta szintén a teszt típusával és időpontjával).

Az otthoni teszt nem elegendő

Fontos tudni, hogy az útlevélhez csak a hivatalos PCR-teszteket fogadják el, az otthon, vagy patikában kaphatókat nem.

Papír és digitális forma

Az igazolás papíralapon és digitális formában is elérhető lesz, és mindkét esetben egy QR-kódot tartalmaz majd, amit a határátlépéskor kell majd felmutatni.

Ingyenes lesz

Az ingyenes dokumentumot az uniós állampolgárok és családtagjaik, illetve az EU területén érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok kaphatnák majd meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Rosta Tibor