Brüsszelben nyilvánosságra hozták, hogy a végleges javaslat szerint megkaphatják-e az igazolást azok, akit orosz Szputnyikot vagy kínai Sinopharm vakcinát kaptak. Az Európai Parlament szerdán tárgyalja az európai uniós „vakcinaútlevél” bevezetésének részleteit.

Furcsa helyzet

Akik Szputnyikot és kínai oltást kaptak furcsa helyzetben lesznek. Várhatóan nem kaphatnak majd vakcinaútlevelet, aztán nyár közepén majd mégis. Elmagyarázzuk! A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

FRISSÍTÉS 2021.04.29 : Itt az EU végleges döntéséről szóló cikkünk

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Az oltásellenesek is szabadon mozoghatnak

Fontos tudni, hogy az Európai Parlement javaslata szerint mindenki, még az oltásellenesek is szabadon mozoghatnak nyártól az EU területén. A tervezet szerint az egészségügyi vészhelyzet csillapodásával senkit nem lehet korlátozni a szabad mozgás jogában, még azokat sem, akik nem akarják beoltatni magukat – írja a Blikk.

Vakcinaútlevél vagy teszt

A nyár közepétől a jelenlegi tervek szerint háromféle módon lehet majd utazni az EU-ban: vakcinaútlevéllel, ami igazolja az oltás útján szerzett védettséget, teszttel, ami igazolja a fertőzésből való felépülést, illetve olyan teszttel, ami igazolja, hogy nem vagyunk fertőzöttek. Így tehát szabadon utazhat mindenki, aki éppen nem szenved a betegségben.

Csak az engedélyezett oltásokat fogadják el

A legegyszerűbb megoldás a vakcinaútlevél birtoklása, hiszen akkor nem kell a határátlépéskor a teszttel vacakolni. Az Európai Parlament Polgári Jogi Szakbizottságának ajánlása szerint azonban csak azokat az oltásokat fogadják el az EU a vakcinaútlevélhez, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezett, vagy amely már megszerezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti engedélyét.

A Szputnyikosok egyelőre nem kapnak útlevelet

Rossz hír tehát a Szputnyikkal és a kínai oltással beoltottaknak, hogy egyelőre nem kaphatnak EU-s vakcinaútlevelet, hiszen ezeket az oltásokat nem engedélyezték Európában.Aki tehát Szputnyikot vagy kínait kapott utazhat, de csak teszttel, nem vakcinaútlevéllel.

A kínai oltásra adnak vakcinaútlevelet

Jó hír a kínai oltást kapottaknak, hogy a WHO-nál már folyamatban van a vészhelyzeti engedélyeztetése, ezt napokon belül megtörténhet, így arra is kiadhatják majd az EU-s vakcinaútlevelet.

Még vizsgálják a Szputnyikot

A Szputnyikot júniusban még vizsgálni fogja az európai hatóság és a WHO, közös helyszíni bejárást tartanak a gyártóüzemekben. Nyár közepe előtt tehát szinte biztosan nem kapja meg a WHO és az EU engedélyét.

Elhúzódhat az útlevél kiadása

A jelenlegi információk alapján az EU-s vakcinaútlevek bevezetése is elhúzódhat június végéig, így nem kizárt, hogy amire postázzák majd az európai vakcinaútleveleket, már a Szputnyik is megszerzi az engedélyeket.

Nyár második fele

Aki Szputnyikot kapott július előtt ne tervezzen külföldi utazást, vagy csak akkor, ha vállalja a határátlépéssel járó tesztelések költségét is.

Szerdán szavaznak Brüsszelben

Az európai vakcinaigazolványt az ajánlás szerint minden tagállamnak automatikusan ki kell állítania a beoltott állampolgárok részére. Szerepelnie kell rajta a személyazonosító adatoknak és az oltásra vonatkozó információknak, a vakcina típusának, hány dózist kapott az illető és mikor. Minderről szerdán szavaznak az Európai Parlementben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: Facebook/Koronavírus Tájékoztató Oldal