Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet nyilvánosságra hozta azoknak a krónikus betegségeknek a listáját, amely mellett nem lehet alkalmazni az orosz gyártmányú koronavírus elleni vakcinát. Nem kaphatnak Szputnyik V-t például a pajzsmirigybetegek, a daganatos betegek és a szívbetegek sem. Müller Cecília a fővárosi háziorvosokat kérte meg arra, hogy jelöljék meg azokat a betegeket, akik viszont alkalmasak arra, hogy beoltsák őket az orosz vakcinával.

OGYÉI határozat

Megjelent az orvosok számára az alkalmazási előírás a Szputnyik V orosz vakcina használatához az (OGYÉI) honlapján.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Folytatódik az idősek oltása

A héten folytatódik a regisztrált idősek oltása. A Pfizer-vakciánból érkezik és ebből is adnak majd a háziorvosoknak, akárcsak a hét második felében érkező Moderna-vakcinából. Nincs elég vakcina, nem tudnak minden háziorvosnak oltóanyagot adni. Nagyjából 1-2 ampulla vakcinára lehet számítani – mondta György István hétfőn az operatív törzs tájékoztatóján.

A kórházakban oltanak az orvos vakcinával

A kórházakba, a kórházi oltópontokra kerülő időseket a 3000 ember oltására elég Szputnyik V-vakcinával oltják majd. Ezeket az oltóanyagokat már bevizsgálták. További 20 ezer adag orosz vakcina bevizsgálása még folyamatban van.

A krónikus betegek nem kapnak orosz oltást

Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján is megerősítette, hogy az orosz vakcinával a krónikus betegeket nem oltják be.

A gyógyszerészeti intézet sem javasolja

Ezt a tényt erősíti meg az OGYÉI honlapján megjelent tájékoztató is, amely szerint nem javasolt a védőoltás beadása egyes, alapbetegséggel küzdő pácineseknek.

Az alábbi betegekkel rendelkezők nem kaphatnak Szputnyik V-t:

  • krónikus vesebetegség vagy májbetegség, illetve endokrin betegségek esetén
  • jelentős pajzsmirigyproblémák, nem megfelelően kezelt cukorbetegség,
  • súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek,
  • akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás.
  • autoimmun betegségben szenvedők
  • rosszindulatú daganatos betegség esetén

A második oldást sem javasolt, ha:

A tájékoztatóban azt írják, a második adag oltás nem javasolt, nem adható, ha az első adag után súlyos szövődmények (anafilaxiás sokk, súlyos, az egész testre terjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz, stb.) jelentkeznek.

Minden esetben testhőmérsékletet mérnek

A vakcinát nem adják be, ha valakinek 37 °C felett van a testhőmérséklete. Az oltás előtt a helyszínen testhőmérsékletet mérnek.

Kismamák sem kaphatják meg

Egyelőre terhes és szoptató anyák sem kaphatják meg az orosz oltást, valamint 18 év alattiak sem, mert – hasonlóan a többi oltóanyaghoz – még nincs elég adat arról, hogy hogyan hatna rájuk.

Ilyen mellékhatásai lehetnek

A Szputnyik V mellékhatásai a tájékoztatóban leírtak szerint ugyanolyanok, mint a többi Covid-19 elleni védőoltásé: előfordulhatnak rövid ideig tartó influenzaszerű tünetek, például a hidegrázás láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, gyengeség, valamint az injekció helyén duzzanat alakulhat ki.

Minden fővárosi háziorvos 5 embert küldhet

Müller Cecília a budapesti háziorvosokat arra kérték, keressenek embereket, akiket az orosz Szputnyik V-vel oltanak majd be az oltópontokon. Öt-öt fő kijelölését várják tőlük. Elmondása szerint jelenleg 20 ezer Szputnyik V vakcina van az országban, de ezeknek jelenleg is zajlik a tesztelése.

 A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: illusztráció – MTI/Mohai Balázs