Nem oltják orosz vakcinával Magyarországon a krónikus betegeket, a 60 év felettiek pedig nem kapnak Astra Zenecát – ezt jelentette be Müller Cecília hétfőn. Az operatív törzs tájékoztatóján az is elhangzott, hogy nem lehet választani a rendelkezésére álló vakcinák közül.

Folytatódik az idősek oltása

A héten folytatódik a regisztrált idősek oltása. A Pfizer-vakciánból érkezik és ebből is adnak majd a háziorvosoknak, akárcsak a hét második felében érkező Moderna-vakcinából. Nincs elég vakcina, nem tudnak minden háziorvosnak oltóanyagot adni. Nagyjából 1-2 ampulla vakcinára lehet számítani – mondta György István hétfőn az operatív törzs tájékoztatóján.

 A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

A kórházakban oltanak az orvos vakcinával

A kórházakba, a kórházi oltópontokra kerülő időseket a 3000 ember oltására elég Szputnyik V-vakcinával oltják majd. Ezeket az oltóanyagokat már bevizsgálták. További 20 ezer adag orosz vakcina bevizsgálása még folyamatban van.

60 év felettiek nem kapnak Astra Zenecat

Astra Zenecával kezdődik a 60 év alatti krónikus betegek oltása.  A szervezést a háziorvosok végzik, az is kiderül majd, kik azok, akiket kórházi oltóponton oltanak be. Akit nem tud a család elvinni oda, ahhoz a háziorvos kérhet betegszállítást.

A krónikus betegeket oltják

A gyártó ugyan nem szabott életkori határt az Astra Zenecánál, de a klinikai hármas vizsgálatból nem rendelkezünk elég információval a magas életkorúak tekintetében. Lehet, hogy ez később változik, de egyelőre csak a 60 év alatti krónikus betegeket oltják ezzel – mondta Müller Cecília.

4 hét múlva meg kell ismételni az oltást

Az Atra Zenecának könnyebb a kezelhetősége, nincsenek olyan extrém igényei, mint a Pfizernél, amit mínusz 70 fokon kell tartani. Ezt 2-8 fok között lehet tartani, akár a gyermekkori kötelező oltásokat, vagy az influenza elleni vakcinát. Szélesebb az időszak az első és a második oltóanyag beadása között. 4-től 12 hetes intervallumban állapítja meg ezt a gyártó. Az oltási munkacsoport döntése szerint a gyorsaság és a többi oltóanyag dinamikájához alkalmazkodva 4 hétben állapította meg a második oltás beadásának időpontját.

Nem lehet választani

Az oltási munkacsoport vezetője azt mondta: „azt a választást nem tudjuk biztosítani, hogy az adott oltóponton rámutathasson a páciens, hogy melyik vakcinát kéri. A választás annyiban biztosított, hogy a páciens beoltatja-e magát, vagy sem, illetve, hogy a rendelkezésre álló vakcinával beoltatja-e magát, vagy sem.”

Nem oltják orosz vakcinával a krónikus betegeket

Müller Cecília azt mondta, hogy a Szputnyik V vakcinát bizonyos krónikus betegségek esetén kellő óvatossággal kell adni a vakcinát, ezért egyelőre kihagyják a krónikus betegeket a Szputnyikkal való oltásból, annak ellenére, hogy az oroszoknál sem jelöltek meg semmiféle határt. Itthon azonban a legnagyobb óvatosságra törekednek, ezért döntöttek így. Ha más, újabb, fontos információ érkezik a vakcináról, bővülnek a róla szóló ismertek, változik az alkalmazási előirata, a döntést felülvizsgálják.

Ausztria szigorít

Február 10-én új beutazási rendelet érvényes Ausztriába. Minden beutazás előtt online regisztrációt kell kitölteni, illetve 10 napig karanténban kell lenni. A beutazás utáni ötödik naptól ingyen PCR- vagy antigéntesztet igényelhet a beutazó.

Rájuk nem vonatkozik a szigorítás

Az ingázók, sürgősségi orvosi ellátásban részesülők és a tranzit- és teherforgalomban résztvevők, szükséges erdőgazdálkodási vagy mezőgazdasági munkát végzőkre nem vonatkozik a szigorítás.

 A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Mészáros János