A Pannónia szíve fejlesztési program révén Etyek és a Velencei tó környéke kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé válhat.

Eddig több mint három milliárd forintból fejlesztették a térséget, amelyből többek között közel 40 kilométer kerékpárút valósult meg, megépült Etyeken a Magyarországi Kitelepítettek Emlékháza, valamint a településen négy borászati központot is felújítottak. Hozzátette, hogy több mint száz fejlesztési elképzelést rögzítettek a fejlesztési programban, amelynek Etyek a központja.

A program megvalósításában számos intézmény vesz részt, kezdve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, amellyel közösen sikerülhet a térséget a Velencei tó bevonásával kiemelt turisztikai területté minősíteni.

Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője elmondta előterjesztést készítettek, hogy a budapesti agglomerációs gyűrűt kiemelt turisztikai fejlesztésű térséggé lehessen nyilvánítani, amelyben több megyei település is helyet kap. Ez mellett pedig szeretnék a Budapestre érkező turistákat is legalább egy-egy napra kicsábítani a térségbe.

Az agglomerációs gyűrűnek egy része lesz Etyek és környéke a Velencei tóval mint kiemelt turisztikai fejlesztési térség, amelyre a kormány 30 milliárd forint értékben biztosít majd forrásokat.

További részletek a programról itt érhetők el.

A Pannónia Szíve Fejlesztési Program

A történet még 2015-ben kezdődött el, méghozzá egyszerre három párhuzamos szálon futva. Bicske, Martonvásár és Vál polgármesterei úgy döntöttek, a forrásokért folyó éles versenyben sokkal jobb esélyeik lesznek összefogva, mintha külön-külön próbálkoznának. Ezért elkezdtek közösen gondolkodni, megkeresni azokat a kitörési pontokat, amelyek lehetőséget kínálnak a meglévő erőforrások jobb hasznosítására. Minden település egyedi és különleges, és mindegyik rendelkezik valamilyen vonzerővel, amelyek együttesen képesek a mainál is népszerűbb idegenforgalmi célponttá tenni a megye ezen részét. Az összefogásban rejlő erőt nagyon hamar felismerték mások is, így egyre több és több település csatlakozott a kezdeményezéshez. Ezzel párhuzamosan a kormány is kiemelt figyelmet szentel Fejér megyének, ahol a meglévő, élő értékeket tükröző hívószavakra kell építeni a terület közös jövőjét. Egy 2015. december 30-án kelt miniszterelnöki utasítás Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossá nevezte ki Tessely Zoltán országgyűlési képviselőt. Azzal a legfontosabb feladattal, hogy a megyei fejlesztési biztossal, a megyei önkormányzat képviselőivel és más helyi szervezetekkel együttműködve összehangolja a térségre vonatkozó elképzeléseket.