Egy egész választójogi javaslatcsomaggal jelentkezett a Mi Hazánk. Novák Elődék kizárnák a választhatóságból a kettős állampolgárokat és eltörölnék a képviselők mentelmi jogát és szerintük nem kapnának szavazati jogot az analfabéták sem.

Kizárnák a választásokból

Az írni-olvasni tudás meglétéhez kötné a választójogot a Mi Hazánk – jelentette be sajtótájékoztatón Novák Előd, a párt alelnöke hétfőn Budapesten. Novák Előd elmondta, pártja szerint erre azért is szükség van, mert „a választási csalásokat elkövető pártok elsősorban az írni-olvasni nem tudók szavazatait tudják a legkönnyebben megvásárolni”.

2017-ben is bedobták az ötletet

2017-ben, az akkor még a Jobbikban politizáló Dúró Dóra már bedobta a köztudatba az általános választási jog korlátozását. Akkor azt mondták, hogy nem adnának szavazati jogot azoknak, akiknek nincs legalább általános iskolai végzettségük. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kirekesztés és lenézés

Hollik István kereszténydemokrata képviselő akkor úgy reagált, hogy ezzel több tízezer embertől vonnák el az általános választási jogot, és ezzel együtt az egyik legalapvetőbb állampolgári jogot.  Hollik István akkor úgy vélte, hogy a Jobbik politikusai lenézik a kevésbé iskolázottakat, megszégyenítenék, kirekesztenék őket.

Csak az 1940 után szülöttekre vonatkozna

2019-ben, akkor már a Mi Hazánk politikusaként Dúró Dóra újra arról beszélt, hogy írni-olvasni tudáshoz kellene kötni a választójogot. Akkor azt mondta, csak az 1940 után születetteknél szabná feltételül az írni-olvasni tudást, amit azzal indokolt, hogy a második világháború idején nem minden településen volt biztosított az állami oktatás.

Szavazatvásárlás

A hétfői sajtótájékoztatón Novák Előd azt is mondta, hogy az ellenzéki párt ugyancsak fellépne a szavazatvásárlások, illetve az esetleges láncszavazások megszüntetése érdekében. Javaslatcsomagjuk további pontjai a választók szervezett szállításának lehetőségét akadályoznák meg és azt is elérnék, hogy jelölt se lehessen az, aki más ország állampolgárságával is rendelkezik.

Képviselők visszahívhatósága

A párt szerint újra életbe kellene léptetni a képviselők visszahívhatóságának lehetőségét és el kellene törölni a képviselői mentelmi jogot. Kezdeményezik azt is, hogy a médiatanácsban egyenlő számban legyenek jelen kormánypárti és ellenzéki delegáltak, vagy akár civilek is.

Köztársasági elnök választás

Kezdeményezik a köztársasági elnök közvetlen megválasztását, minden pártot program írására köteleznének, a miniszterelnök-jelölteket pedig vitára.

Listás szavazás Budapesten

Nem ez az első választási ötlete a pártnak. A parlament csütörtökön rendkívüli ülést tartott, ahol a kormánypártok szavazataival napirendre vették a javaslatukat, és megkezdték róla a vitát. A párt azt akarja, hogy állítsák vissza a listás választási rendszert Budapesten, amelyet 2014-ben a Fidesz vezetett ki. A múlt héten rendkívüli ülésen erről már tárgyalt is a parlament. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Kovács Tamás