Szerda éjjel rendeletben hirdette ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, hogy 2023. január 1-jétől, mi lesz az érvényes piaci áram-és gázár a lakossági fogyasztók számára.

Ennyi lesz a piaci ár

Ennek értelmében a jövő év első négy hónapjában ugyanannyi lesz a piaci ár, mint amennyi most. A Bank360.hu közlése szerint a döntés az átlagfogyasztásig járó rezsicsökkentett árakat nem érinti, valamint a kedvezményes mennyiség sem változik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A rendelet szerint

Az energiahivatal elnökének december 21-én közzétett rendelete szerint az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett áram piaci ára a lakossági fogyasztók számára 2023. január 1. és 2023. április 30. között így alakul:

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

  • A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint/kWh,
  • B (alap – vezérelt, régi nevén éjszakai áram) árszabás esetén 60,935 forint/kWh,
  • az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 forint/kWh.

Átlagfogyasztás felett

A fent említett áramárak megegyeznek a jelenlegi piaci árszabással, az összegek pedig már tartalmazzák a 27 százalékos áfát, illetve a rendszerhasználati díjakat is. Fontos, hogy ezeket a tarfifákat a lakossági felhasználóknak januártól is csak az átlagfogyasztás feletti mennyiségek esetén kell kifizetni, írja a portál.

Kedvezményes ár

A kedvezményes ár évi 2523 KWh (havi 210 kWh) fogyasztásig érvényes. A rezsicsökkentett áramárak a piaci árakhoz hasonlóan nem változnak. Normál (A1, A2) tarifa esetén ez 36,9 forint/kWh, B tarifa (vezérelt, „éjszakai” áram) esetén pedig 23,1 forint/kWh.

A gázárak

Egy másik rendeletben a januártól érvényes piaci gázárakat is közzétették, ami szerint január 1-től április 30-ig a lakóssági i fogyasztók által az átlagfogyasztás feletti mennyiségre fizetendő piaci ár 22,002 forint/MJ.

Az áramhoz hasonlóan

Ez az áramhoz hasonlóan megegyezik a jelenlegi piaci árral, továbbá ez a tarifa is tartalmazza már az áfát, valamint a rendszerhasználati díjat.

Kedvezményes ár a gáz esetén

A kedvezményes áron vásárolható mennyiség a gáz esetében évi 63 645 MJ (havi 5303 MJ), ennek ára januártól is bruttó 2,865 forint/MJ lesz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Fontos tudnivalók az olcsó rezsiről: nem jár automatikusan a nagycsaládosoknak a gázárkedvezmény

Kiemelt kép: Illusztráció