Tervezet van a kormány előtt, de kormánydöntés még nincs arról, hogy egyedileg szabályozható legyen a távfűtés a lakásokban.

Marad a rezsicsökkentés

A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés jelenlegi formában történő fenntartásához. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokan kapnak kedvezményt

Emellett a kormány 14 ezer ügyfél esetében beavatkozik a kkv-k, egyházak, egyesületek, alapítványok és kisebb önkormányzatok MVM-mel kötött szerződéseibe, hogy a jelenlegi a decemberinél kedvezőbb árakat érvényesítse – olvasható a portálon.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ez az új cél

Kiderült: terv van rá, de a kormánydöntés nincs arról, hogy a távfűtéses lakásokban az egyedileg szabályozhatóvá tegyék – írja a 24.hu.

Nem jó az arány

Magyarországon a távhővel ellátott lakások száma mintegy 670 ezer. A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal 2022 nyarán végzett felmérése alapján körülbelül 134 ezer olyan átfolyós fűtési rendszerrel rendelkező lakás van, ahol az épületen belül az egyes lakásokra jutó távhő nem szabályozható a lakáson belül a lakók egyedi igényei szerint.

Egyedi szabályozás

A kormánynak ugyanakkor már van rá terve, hogy ezeknek a lakásoknak a fűtését egyedileg szabályozhatóvá tegyék – erről korábban már beszámoltunk. A kormányzati egyeztetés a távhőszolgáltatást érintő jogszabályok módosításáról márciusra van ütemezve, a kérdés felelőse Lantos Csaba vezette Energiaügyi Minisztérium (EM) a felelőse.

Kimaradtak belőle

A tavaly nyáron bejelentett rezsicsökkentés a távfűtést nem érintette. A távhő azért is maradhatott ki a rezsicsökkentés részleges megváltoztatásából, mert azokon a helyeken, ahol még nem történt meg korszerűsítés, nincs egyedi mérésre lehetőség.

Már tavasszal elkezdték a felkészülést

Ahogy írtunk róla, a szolgáltatás üzembiztonsága érdekében a FŐTÁV szakemberei már a tavaszi fűtésleállást követően megkezdik a fűtési időszakra való felkészülést. Ennek részeként a hőforrások esetében ellenőrizték a hőtermelő berendezéseket (kazánokat, gázmotorokat) és segédrendszereiket, továbbá a tüzelőanyag-ellátó rendszereket.

Ellenőrzések

Az ellenőrzéseket követően elvégezték a rendszeres és előírt karbantartási feladatokat és a szükséges hibajavításokat. A FŐTÁV nagyobb fűtőműveiben a forróvízkazánok tűztereinek kinyitásával a szezon alatt keletkezett hibákat feltárták és a szükséges javításokat elvégezték, melyet kazánbiztosi vizsgálat zárt le.

A szén-dioxid kibocsátás kérdése

A budapesti távhőrendszerek már ma is évente csaknem 230 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg. A folyamatban lévő, illetve tervezett távvezetéki és hőforrás-oldali fejlesztések hosszú távú eredményeként további, akár 150-170 ezer tonna CO2-kibocsátás maradhat el évente és csökken a helyi szennyezőanyag-kibocsátás is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció