Biztosan lesznek, akik kiakadnak a frissen meghozott döntés miatt, pedig az alapvetően nemes célokat szolgál.

Nem lesznek ingyenes műanyag zacskók

A Tesco áruházaiban egészen eddig díjmentesen lehetett eldobható műanyag zacskókat tépni a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz. A környezetszennyező termékeket azonban kivezetik a vállalat üzleteiből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez lesz helyettük

A Tesco üzleteiben többször használható, biológiailag lebomló zacskók lesznek kihelyezve. Ezeket újrazsák néven is ismerhetik a vásárlók, amelyeket más hazai áruházak már korábban bevezettek. Az újrazsák azonban nem lesz ingyen.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ennyibe fog kerülni

Március 20-a és április 16-a között kedvezményes áron szerezhetik be az újrazsákokat a Clubcarddal rendelkező vásárlók. 99 forintba fognak kerülni az említett időszak alatt a hűségkártya használata esetén. Kérdéses, hogy ezt követően mennyit kell majd fizetni értük, és az sem derült ki, hogy mennyibe kerül azok számára, akiknek nincs hűségkártyája.

Alternatív megoldásokat ajánlja a Tesco

Az áruház közleményében jelezte, hogy a vásárlók vihetnek magukkal saját zacskót, szatyrot. Ezen felül az üzlet bejáratainál elhelyeznek ingyenesen elvihető kartondobozokat is. A vásárlók ezekbe is elhelyezhetik a különféle termékeket.

A környezetvédelem a Tesco célja

A Tesco ezzel a húzással számításai szerint 500 tonnával csökkenti a műanyaghulladék mennyiségét. „Célunk, hogy ösztönözzük a környezettudatos vásárlási szokásokat, és ennek részeként arra törekszünk, hogy minimalizáljuk a működésünkben, valamint a háztartásokban keletkező műanyaghulladék mértékét” – áll a közleményben.

Március elején még lesznek műanyag zacskók a Tesco üzleteiben

A döntés nem azonnali hatályú. A műanyag zacskókat még egészen március 20-áig megtalálhatják a vásárlók a zöldségek és gyümölcsök mellett. Ezt követően azonban már nem lesznek azok elérhetők.

Amit az újrazsákról tudni kell

A biológiailag lebomló zacskót lehet komposztálni is. Mivel tartós anyagból készült, több vásárlásnál is fel lehet használni. Az újrazsák 4,5 literes űrtartalommal rendelkezik, és akár két kilogrammnyi zöldség vagy gyümölcs is elhelyezhető benne.

Csomagolásmentes vásárlásra buzdít a Tesco

Az áruházlánc felhívja a figyelmet, hogy nem kell feltétlenül mindent zacskóba tenni. Tipikus példa erre a banán vagy a cukkini. Abban bízik a Tesco, hogy a vásárlók pozitívan fogják fogadni ezt a változást, hiszen a bolygó védelme a cél.

Hasznos információk a bio zsákról

Aki teheti, komposztálhatja az újrazsákot, ami keményítőt tartalmaz megújuló összetevőként. Egy év alatt magától képes lebomlani. Amennyiben a komposztálás valaki számára nem opció, mert például társasházban él, akkor a kommunális hulladékgyűjtőbe kell azt helyeznie.

Ez a Tesco hosszútávú célja

A Tesco 2025-re szeretné elérni, hogy a vállalat minden sajátmárkás termékének csomagolása teljes mértékig újrahasznosítható legyen. Ez már 200 háztartási termék esetében így történik. Ennek szellemében kerül polcokra a rizs- és tésztatermékek és az előre csomagolt zöldségek valamint gyümölcsök jelentős százaléka is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív