Szinte folyamatosan sorban állnak az emberek, hogy Budapest környékére költözzenek. A főváros környékének 90 települése közül kilencnek a lakosságszáma országos viszonylatban is sokat gyarapodott. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a top 3 leginkább növekvő agglomerációs város: Érd, Szigetszentmiklós és Veresegyház.

Az agglomerációs 9 legjobban növekvő városa az országban is előkelő helyezett lett, ebből is az látszik, hogy nem csak a fővárosból, de az ország minden tájáról Budapest környékére költöznek az emberek.

Mindössze három megyeszékhely és nagyváros tudta pozitív mérleggel zárni a múlt évben a költözések egyenlegét, a szakzsargon szerint az állandó vándorlási egyenleget – derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH hivatalos demográfiai adatain és a saját adatokon alapuló elemzéséből.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Érd a leg-leg-leg

Országosan és az agglomerációban is Érd érte el a „legjobb” eredményt, 952 emberrel többen mentek oda, mint ahányan elköltöztek. Az agglomeráció legnagyobb városáról Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy Érd régóta a legvonzóbb célpontok egyike a költözéseknél, a budapesti agglomeráció “fővárosa” is lehetne, hiszen jó a közlekedése, autópályán van összeköttetése Budapesttel, de az ingatlanárak még mindig szolidabbak, mint a fővárosban. Érd továbbra is a legnépszerűbb célpontok közé tartozik, az egy eladó érdi ingatlanra jutó kereslet 10 százalékkal nőtt az idén.

Budapestről kiköltöznek

A nagyvárosok versenyében Budapest járt a legrosszabbul ebben az összevetésben, közel 6 ezres mínuszt mutat a költözések egyenlege.

A kisebb városok is nőnek

A kisebb városok toplistáját az agglomerációs települések vezetik. Szigetszentmiklós áll az élen, a városba 581-gyel többen érkeztek, mint amennyien elmentek. A második helyezett Veresegyház után Gyömrő következik a harmadik helyen, de az első ötben szerepel még Dunaharaszti és Göd is 489-554 emberes többlettel.

Az agglomeráció top 9 legjobban gyarapodó városa 2018-ban

  1. Érd (952 fő)
  2. Szigetszentmiklós (581)
  3. Veresegyház (554)
  4. Gyömrő (527)
  5. Dunaharaszti (492)
  6. Göd (489)
  7. Fót (447)
  8. Halásztelek (386)
  9. Budakalász (256)

Elég volt a kiköltözőkből

Néhány nappal ezelőtt arról írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, hogy Dunaharaszti polgármestere most már megállítaná a településre történő beköltözést. Hasonló véleményen van Szentendre új polgármestere és egyre többen itt az agglomerációban.

Sokan attól tartanak, hogy a jelenlegi növekedési ütemet egyszerűen nem tudja követni az infrastruktúra és a szolgáltatások, közintézmények fejlődése. Az agglomeráció több településén érezhetően nő a feszültség a régi lakók, az úgynevezett tősgyökeresek és a betelepülők között, akiket néhány helyen egyszerűen csak gyüttmenteknek neveznek.

Érdekes jelenség, hogy nem feltétlenül kell valakinek egy adott településen élnie, találkoztunk olyan szentendreivel is, aki 16 éve él a városban, mégis olyan tősgyökeresnek tekinti magát, hogy a közösségi oldalakon is jogot formál arra, hogy beszólogasson a frissen a városba költözőknek.

Budapest agglomerációja

Nagy-Budapest

A Budapesthez legközelebbi, 20 km-en belüli agglomerációs települések lakóinak szokásai, a közlekedés trendjei egyre inkább egy Nagy-Londonhoz hasonló Nagy-Budapesthez kezdenek hasonlítani.

Mivel Magyarország lakosságának egyharmada Budapesten és környékén él, jó lenne egységesebb közlekedésszervezés és gondolkodás a fejlesztésekkel kapcsolatban, hogy ne az elmúlt évtizedek pocsékul sikerült, urbanisztikai tervezés nélkül kialakult agglomerációjában éljünk tovább.

Kiemelt kép: illusztráció