Hétfő hajnalban életbe lép egy új szabályozás a SZÉP-kártyáknál, és ennek következtében egy időre a fizetés is leáll néhány órára.

Megszűntek a zsebek

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy megszűnnek a Széchenyi Pihenő Kártya alszámlái, vagyis a zsebei). A korábbi szálláshely-, vendéglátás-, valamint szabadidő-alszámlára gyűjtött összegek összeadódnak, és bármire fel lehet használni a pénzt, ami gyorsabbá, egyszerűbbé teszi a kártya felhasználását. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kényszerszünet

A változtatás hétfő hajnalban immár hivatalosan is életbe lép, emiatt azonban vasárnap estétől kezdve egy időre leáll a kártyák használata. A szünetre eltérő időpontokban kerül sor az egyes SZÉP-kártya-kibocsátóknál. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem lehet fizetni a kártyákkal

A K&H-s SZÉP-kártyák esetében a szolgáltatás vasárnap este 10-től hétfő hajnali 4 óráig szünetel. Az MKB Banknál 23.30-tól várhatóan hétfő reggel 8-ig lesz üzemszünet. Az OTP SZÉP-kártyás oldalán már vasárnap reggeltől elérhetetlenné váltak egyes funkciók, és a bank azt közölte, hogy vasárnap délutántól hétfő reggelig egyáltalán nem lehet fizetni a kártyákkal. 

Türelmet kérnek  

A leállás ideje alatt sem az elfogadóhelyeken található POS-terminálokon, sem az online felületeken nem lehet fizetni a kártyákkal. Ez idő alatt a mobilapplikációs funkciók sem működnek. Az illetékesek midenkitől türelmet kérnek.

Figyeljünk oda

Az Én Pénzem portál szerint még a hétfői változás után is előfordulhat, hogy a fizetéskor 1-1 terminálnál meg kell jelölni, hogy melyik zsebből akar valaki fizetni. Azt tanácsolják: ilyen esetben a szálláshelyet válasszuk ki a zsebek közül, mert a gyakorlatban minden pénzt oda csoportosítanak át.

Minden a szálláshely alszámlára kerül

A kártyabirtokosoknak tehát azt érdemes az átállással kapcsolatban tudnia, hogy hétfőtől minden korábban kapott juttatás a szálláshely alszámlára kerül. A teljes keret ezután bármire – tehát szállással, a vendéglátással és a szabadidővel kapcsolatos szolgáltatásra is – elkölthető az elfogadóhelyeken, amelyek nem változnak a korábbihoz képest. Rendkívül fontos azonban, hogy mindenki figyeljen a bevezetett extra elvonásra és a határidőkre. 

15 százalékos levonás!

Akinek sok pénze maradt a korábbi hónapokból a kártyán, annak idén májusig célszerű lesz belehúznia a költésbe. Ugyanis 2023. május 31-e után a kártyákon a tavaly október 15-éig jóváírt, de el nem költött pénzek után egyszeri, 15 százalékos díjat vonnak le a bankok. Tehát érdemes csak annyi pénzt hagyni a számlán, amennyit azóta kiutaltak a kártyára. 

Sokmilliárd forintról lehet szó

Az előzetes számítások szerint sokmilliárd forintról lehet szó. A bankoknak mindenesetre figyelmeztetniük kell ügyfeleiket a határidőre, de arra is, mennyit kell még a díjmentességhez költeniük. Azt mindenesetre elég aggasztónak tartja a portál, hogy a változások között az előbbiekre nem hívják már most fel hangsúlyosan a figyelmet. Kizárólag az OTP ad legalább erről példaszámítást.

Hideg élelmet is vásárolhatunk vele?

A Jobbik néhány hete azt javasolta, hogy ismét lehessen hideg élelmiszert is vásárolni SZÉP-kártyával. Dudás Róbert, a Jobbik alelnöke azt mondta, válságidőszak van, rendkívüli módon emelkedtek az energia- és élelmiszerárak, ezért fontos lenne, hogy erre a célra is el lehessen költeni a SZÉP-kártyán lévő összegeket. Arról még nincs hír, hogy a kormány támogatja-e majd ezt az elképzelést. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció