Hosszú idő után először közölte a kormány, hogy milyen tervek mentén alakítaná át a közoktatást.

Kevesebb lenne a nyári szünet

A kabinet azt látná jónak, ha a tanév június 15-e helyett június 30-áig tartana – mondta el a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke, aki maga is részt vett a Belügyminisztérium által szervezett pénteki fórumon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Korlátozott kérdezés

Szabó Zsuzsa a lapnak azt nyilatkozta, erről Pintér Sándor belügyminiszter beszélt, de további részleteket nem tudtak meg, miután a találkozón csak korlátozottan lehetett kérdezni. A PSZ elnöke szerint a miniszter arról is beszámolt, hogy hamarosan megjelenik egy kormányrendelet, amelyben rögzítik, hogy januártól 10 százalékos béremelést kapnak a pedagógusok. Ez magasabb is lehet, ha megérkeznek az erre a célra fordítható uniós támogatások, de Pintér Sándor ezzel kapcsolatban nem ígért semmi konkrétumot.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megváltozna az értékelés

Beszéltek arról is, hogy öt bérsávot alakítanának ki a pedagógusok bérezésében, s megszüntetnék a jelenlegi minősítési rendszert, az intézményvezetőknek pedig nagyobb beleszólása lenne a tanárok munkájának értékelésébe. . Mindemellett a bérpótlékokat is egyszerűsítenék, például az osztályfőnöki, munkaközösség vezetői feladatok ellátásáért megbízási díjat vezetnének be.

A sztrájkbizottságban lesz érdemi tárgyalás Ők voltak jelen

Ugyanakkor az érdekképviseleti vezető szerint a konzultációt nem lehetett valódi egyeztetésnek nevezni, a szakszervezetek a következő sztrájkbizottsági tárgyaláson tehetik fel kérdéseiket, amelyre a következő napokban sor kerülhet.

Ők voltak jelen a fórumon

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott rendezvényen több száz intézményvezető és pedagógus vett részt, az oktatásirányítás részéről Pintér Sándor miniszter mellett ott volt Rétvári Bence, a BM parlamenti államtitkára, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, valamint az Oktatási Hivatal (OH) elnöke, Brassói Sándor is. A PSZ mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet is meghívást kapott, de kérdéseket ő sem tehetett fel.

Így emelkednének a bérek

A tíz százalékos béremelés sem újdonság, erről pár nappal ezelőtt a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt. Gulyás Gergely ekkor azt mondta, amennyiben sikerült megállapodni az unióval és érkeznek az uniós pénzek, akkor már 2023. január 1-től 21 százalékkal emelik a tanárbéreket. Ezt 2024-ben 25, 2025-ben pedig 30 százalékos béremelés követi, hogy a tanárok fizetése elérje 2025-ben 2025-re elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Később saját forrásból fognak emelni

A pedagógus-béremelést két forrásból, magyarországiból és az Európai Szociális Alap Pluszból (EFOP+) finanszírozzák. Utóbbi nem a befagyasztott 2500 milliárd forintos uniós támogatási keret része, két év után a növekedést már csak saját forrásból fogják állni – olvasható a Népszava cikkében.

Ez a belügy statisztikája

A Belügyminisztérium péntek délutáni tájékoztatása szerint rendezvényen az állami és az egyházi fenntartású köznevelési intézmények 373 munkatársa és a pedagógus szakszervezetek egy-egy képviselője vett részt. A konzultáción 17 intézményvezető és két pedagógus szólalt fel – tizenketten a fővárosból, heten vidékről érkeztek.

Azt ígérték, írásban megválaszolják a maradékot

A megjelentek írásban is feltehettek kérdéseket, melyek többségét a belügyminiszter a helyszínen megválaszolta. A megválaszolatlanul maradt írásbeli kérdésekre a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága küld választ a kérdezőknek. A konzultáción elhangzottakat a tárca figyelembe veszi a köznevelés fejlesztésére vonatkozó javaslataiban.

Kiabálás mellett vonultak be

Korábban beszámoltunk, hogy a helyszínre érkező belügyi vezetőket egy maroknyi tüntető várta. Rétvári Bencének pedig azt is kiabálták, hogy „nézz a szemembe, minket rúgtatok ki!”. Újságírók nem lehetnek jelen a megbeszélésen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Kiss Dániel.)