Ma tartják azt a fórumot a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ahol iskolaigazgatók mellett a leghangosabban tiltakozó tanárok is meghívást kaptak. Az államtitkárok is tiltakozok gyűrűjében mentek be.

Tiltakozók jelentek meg

Folyamatosan érkeznek az Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) épületébe a meghívott tanárok, ahová a Belügyminisztérium hívott össze szakmai egyeztetést. A sokan a tüntetésekről ismert felkiáltójeles kitűzővel jelentek meg az épület előtt demonstrálni.

Senki sem nyilatkozik

A környéken jelentős a rendőri készültség, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) helyszíni közvetítése szerint több tucat demonstrálót lehetett látni az épületnél. Így az ő skandálásuktól kísérve ment be sok belügyi államtitkár az épületbe. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak egy kicsit futnia kellett, Rétvári Bence pedig elmondta, mennyi mindent tettek a tanárok helyzetének javítása érdekében.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem tudni, felszólalhatnak-e

Neki azt kiabálták, hogy a „nézz a szemembe, minket rúgtatok ki!”. Újságírók nem lehetnek jelen a megbeszélésen. Azzal kapcsolatban ellentétes információk jöttek, hogy az érintettek mennyit szólalhatnak fel – a PDSZ szerint percekről van csupán szó, de van olyan is, aki szerint egyáltalán nem mondhatnak semmit.

Kormányülésen szó sem esett a jelenlegi helyzetről

A maroknyi tüntető csendben volt, a kiabálás csak akkor erősödött fel, amikor egy-egy fontosabb vezető megérkezett. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke kapott kérdést azzal kapcsolatban befelé menet, hogy miről volt szó azon a kormányülésen, amelyen ő maga is ott volt. Horváth Peter azt mondta, nem a mostani helyzetet beszélték meg. „Inkább arról volt szó, hogy az oktatás hogyan képzelhető el a későbbiekben, hogyan változott meg, a tudás átadás” – fogalmazott, megjegyezve, hogy a digitális tudás előtérbe helyezésén volt a fókusz.

Mindenkit lerázott

Tíz óra előtt nem sokkal befutott Pintér Sándor is, akinek egy diák szeretett volna átadni egy petíciót. Hiába kérték nyilatkozatra, nem állt meg. „Vannak erre kollégáim, ezért tarjuk őket” – magyarázta a PDSZ ügyvivőjének, Nagy Erzsébetnek, miután megszólította a miniszert, azonban nem lehetett érteni, mit mondott az érdekképviseleti vezető a politikusnak.

Pintér Sándor érkezése

Telefon kikapcs

A hvg.hu arról tudósít, hogy a tanárokkal szimpatizáló szülő is kilátogatott, igaz, ők valószínűleg a rendezvényre nem fognak bejutni. Ők transzparensekkel tüntetnek az oktatás helyzete ellen. Információik szerint a szervezők külön ültetést állítottak össze a meghívott pedagógusoknak, és mindenkitől azt kérték, hogy kapcsolja ki a telefonját. Elsőként Rétvári Bence szólalt fel, aki amellett, hogy beszélt arról, hogy miért jó a magyar oktatási rendszer, elsorolta, hogy a kormánynak milyen eredményei voltak az oktatás terén.

Folyamatosak a tiltakozások

Mint arról korábban több alkalommal is beszámoltunk, a közoktatás kérdése már hosszú hónapok óta forró ügynek számít, folyamatosak a tiltakozások, a sztrájkok, több tanárt pedig kirúgtak, amiért polgári engedetlenségbe kezdett. Itt fontos megemlíteni, hogy erre azért kényszerültek, mert a kormány kiüresítette a sztrájkjogot és ha a jog betűje szerint szüntetnék be a munkát, akkor az észrevehetetlen lenne.

Még egy videó a helyszínről

(Kiemelt kép forrása: Facebook.)