Meglehetősen homályos magyarázatot adott a szervezet vezetője, miről esett szó szombaton a Karmelita kolostorban. Azt állította, semmiféle tiltakozásról nem esett szó.

Rejtélyes megjelenés

„Nem volt szó a mostani dolgokról, se a tüntetésekről, se a hőfokokról az iskolákban” – mondta a hvg.hu-nak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. A portál azt követően kereste meg a szervezet elnökét, hogy egy szombaton közzétett fotó tanúsága szerint ő is részt vett a kormányülésen Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár társaságában. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem akarunk összeszerelő-üzem lenni

Mint mondta, az oktatás hosszú távú céljairól volt szó a kormányülésen. Arra a kérdésre, miszerint a a kormány továbbra is az Európa összeszerelő-üzemére felkészítő oktatási rendszert tervez-e, úgy válaszolt, hogy a tapasztalata szerint ezt senki sem szeretné.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ember legyen a talpán, aki kihámozza, miről is volt szó

Bár a tüntetésekről és a pedagógusok „jogos követeléseiről” (ez Horváth megfogalmazása) nem volt szó az ülésen, mondja a Kar elnöke, ő beszédében kiemelte, hogy bármilyen célt szán is a kormány az oktatásnak, elengedhetetlen bizonyos feltételek biztosítása ehhez. Amikor a portál azt firtatta, milyen feltételekről van szó, azt mondta, amelyek szóba kerülnek a mostani események kapcsán.

Tovább terelt

Arra a felvetése, miszerint kívánatosnak tekintené-e, hogy egy jövőbeni kormányülésen már az aktuális események és a pedagógusok követelései is szóba kerüljenek, úgy fogalmazott, nem ismeri az ezzel kapcsolatos kormányzati szándékot, de biztos benne, hogy foglalkoznak ezekkel kérdésekkel is.

Saját magával egyeztet a kormány?

Korábban mi is beszámoltunk az RTL híradója nyomán, hogy Horváth Péter egyik szakszervezetet sem tájékoztatta jelenlétéről. Sőt, utána sem számolt be egyik érdekképviseletnek sem. „A Nemzeti Pedagógus Kar egy kormány által létrehozott korporatív testület. Gyakorlatilag, ha a kormány tárgyal a Nemzeti Pedagógus Karral, az olyan, mintha saját magával egyeztetne, és én úgy gondolom, hogy Horváth Péternek ilyen értelemben egy rendkívül kínos szerepe van” – vélekedett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ügyvivője, Nagy Erzsébet.

A másik szakszervezet pozitívnak értékeli a fejleményeket

Sem az egyeztetés előtt, sem azután nem kereste Horváth Péter, a legtöbb taggal rendelkező pedagógusok szakszervezetét sem. „Pozitívnak értékeljük azt, hogy a kormány végre szakembereket hívott meg, még akkor is, hogyha a saját maga által létrehozott korporatív szervezet vezetőjét hívta meg, és nem a tiltakozó akciókban résztvevők, mivel úgy tudom, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar nem hirdetett sztrájkot és tiltakozó akciót” – magyarázta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás.

Minden oldalról nagyon nehezen kezelhető helyzet

A Nemzeti Pedagóguskar vezetője még október elején arról beszélt az Indexnek, hogy a sztrájk a tiltakozásnak egy teljesen egyértelmű, jogszerű kifejezése, a polgári engedetlenségről viszont azt mondta, hogy egy minden oldalról nagyon nehezen kezelhető helyzetnek tartják.

Országos elégedetlenség

Egy biztos: a tiltakozási hullám nem hagy alább. December első szombatján több ezer tüntettek a Klebelsberg Központ Bajcsy-Zsilinszky úti épülete előtt, a közoktatásért és a kirúgott tanárok mellett, pár nappal ezelőtt pedig ülősztrájkkal, útfoglalással és más egyéb módokon adtak hangot is ismét tiltakozásuknak a tanárok. A budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban nyolc napos sztrájkot hirdettek.

Ülősztrájkok is voltak

A 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium tanulói ülősztrájkkal demonstrálnak, amiért több tanárukat is kirúgták a múlt héten. Az intézmény aulájában kitettek egy tablót az érinett tanárok fényképeivel, amely alá közös emlékeiket írták.

A szülők is beszálltak

Emellett tartottak ülősztrájkot a Blaha Lujza téren is, emellett az Üllői út 9. kerületi szakaszán a környék középiskoláinak tanulói két sávot elfoglaltak. A kőbányai Szent László Általános Iskola 606 tanulójából csak 21-et küldtek be a szüleik, így támogatva a tanárok sztrájkját. A jelek szerint a Nemzeti Pedagógus Kar elnökének nem tűnik fel mindez. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk a már említett kormányülésen készült, Horváth Péter és Maruzsa Zoltán a fehér monitor alatt, a kép bal oldalán ül. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.)