350 új fertőzöttet diagnosztizáltak tegnap a koronavírussal, ezzel a járvány kezdete óta 804 382 főre nőtt az azonosított betegek száma. Az aktív fertőzöttek száma egyre kevesebb, 78 625 fő, és már a kórházakban sem ápolnak olyan sok beteget.

350 új beteg

A koronavírus-járvány harmadik hullámának egyértelmű lecsengését mutatják a friss statisztikák, amelyek szerint az elmúlt 24 órában 350 embernél mutatták ki a fertőzést. Az új esetek számával összesen 804 382 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elhunyt 19 beteg

A koronavírusban elhunyt 19 beteg, így az áldozatok száma 29 728 főre emelkedett. Az elhunytak közül a legtöbben idős, krónikus betegek voltak.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Nő a gyógyultak száma

Szintén a harmadik hullám lecsendesedését jelzi, hogy a gyógyultak száma folyamatosan nő: eddig már 696 029-en kigyógyultak a betegségből. Az aktív fertőzöttek száma 78 625 főre csökkent.

1000-nél kevesebben vannak kórházban

Csakugyan örvendetes, hogy a járvány legdurvább időszakaihoz képest jelenleg 965 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. A betegek közül 114-en vannak lélegeztetőgépen. 

A regisztráltak 90 százalékát beoltották

A kormányzati koronavírus tájékoztató oldal szerint a beoltottak száma 5 137 031-re nőtt, és közülük 3 582 547 fő már a második oltását is megkapta. A folyamatos oltásoknak köszönhetően a regisztrált 5 millió 214 ezer fő 90 százaléka már megkapta legalább az első oltását.

SMS-ben értesítik az oltandókat

Azokat, akik regisztráltak, de még nem kapták meg az oltást, sms-ben fogják értesíteni, hogy vegyék fel az oltást. Ez kb. félmillió regisztráltat érint.

Megjelent az indiai mutáns

Az oltás felvétele azért is fontos, mert már Magyarországon is megjelent az indiai vírusvariáns. Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján azt közölték, hogy itthon két betegnél azonosították a vírus indiai változatát. “Az indiai mutáns jelenleg már Magyarországon is jelen van” – mondta az országos tiszti főorvos május 28-án, pénteken.

Az egyik beteg kórházba került

Müller Cecília az indiai vírusvariánssal összefüggésben azt mondta el, hogy két esetet azonosítottak a fertőzéssel, de egyik beteg sem járt külföldön. Állapotuk nem súlyos, azonban az egyik betegek kórházba kellett szállítani, ám gépi lélegeztetésre egyelőre nem került sor. Több felmérés is olyan eredményekre jutott az indiai változattal kapcsolatban, hogy az ellen a vakcinák megvédenek bennünket. Müller Cecília ennek kapcsán kiemelte, hogy nem szabad gondolkodni az oltáson, azt be kell adatni.

Csak védettségi igazolvánnyal lehet gyereknapozni

A május 30-i, gyereknapi zenés-táncos rendezvényeket védettségi kártyával látogathatják a szülők, felnőttek és a velük lévő 18 év alatti gyermekek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Komka Péter