Amint arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt novemberben várhatóan újabb nyugdíjemelésre számíthatnak a nyugdíjasok. A napokban egy nyugdíjszakértő saccolta meg, mekkora mértékű korrekcióról lehet szó, ám időközben napvilágot láttak az inflációs adatok is, aminek ismeretében pontosabb kép rajzolódott ki az emelésről.

Kijöttek a friss inflációs adatok

A friss inflációs statisztikákból kiindulva a Bankmonitor számításai szerint akár 3,5%-os évközi nyugdíjkorrekcióra lehet szükség novemberben. Péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal közzétette az augusztusi inflációs adatokat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kormánynak döntenie kell

A fogyasztói árak 16,4%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg a nyugdíjas infláció ugyanez idő alatt 17,2%-ra rúgott. Így már ismerjük az év első 8 hónapjának tényadatait, amelyekre alapozva a kormánynak meg kell határoznia az évközi nyugdíjemelés mértékét.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Inflációkövető

A magyar nyugdíjemelési rendszer hivatalosan inflációkövető: minden év elején a költségvetési törvényben tervezett inflációval megegyező mértékben kell emelni a nyugdíjakat.

Nyugdíjkorrekció

Évközi nyugdíjkorrekciót akkor köteles fizetni a kormány, ha a januári nyugdíjemelés mértéke elmarad az év során tapasztalt valós áremelkedéstől.

Egész évre visszamenőleg

A nyugdíjkorrekció mértékének megállapításához a kormánynak az első 8 hónap tényadataira alapozva kell becslést készítenie a várható éves átlagos inflációra, és a hiányzó emelést novemberben az egész évre visszamenőleg ki kell fizetnie a nyugdíjasok számára.

Itt vannak a számok

2023. januárban 15% nyugdíjemelés érkezett. Az év első 8 hónapjában az alábbiak szerint nőttek a fogyasztói árak. Zárójelben a nyugdíjas inflációs adatok kerültek feltüntetésre.

Íme:

  • január: 25,7% (27,4%)
  • február: 25,4% (26,9%)
  • március: 25,2% (26,7%)
  • április: 24,0% (25,3%)
  • május: 21,5% (22,9%)
  • június: 20,1% (21,2%)
  • július: 17,6% (18,7%)
  • augusztus: 16,4% (17,2%)

22 százalék volt az áltagos infláció

Ezekből kiszámítható, hogy az év első 8 hónapjában átlagosan 22,0% volt az általános infláció, míg a nyugdíjas infláció ennél lényegesen magasabb, 23,3% volt. A nyugdíjtörvény rendelkezése szerint az évközi nyugdíjkorrekció mértékének meghatározásakor az első 8 havi tényadat alapján becslést kell készíteni az éves átlagos inflációra, ahol a két inflációs adat közül a magasabbat kell figyelembe venni.

Ezt várja a kormáy

A gazdaságfejlesztési miniszter közelmúltbeli kommunikációja alapján a kormány szeptemberre 11-12%-os inflációt vár, októberben 9-10%-ra lassulhat az áremelkedés üteme, novemberben már 8%, decemberben pedig 7% lehet a fogyasztói árindex változása. Ebből kiindulva arra számíthatunk, hogy az általános infláció éves átlaga 17,6-17,7% között lehet. Mivel a nyugdíjas infláció mostanáig minden hónapban jelentősen meghaladta az általános inflációt, így borítékolható, hogy az év végi átlaga is magasabb lesz.

Nem lesz elég

Mostanra tehát egyértelművé vált, hogy az év elején fizetett 15%-os nyugdíjemelés közel sem lesz elegendő a nyugdíjak reálértékének megőrzéséhez, így a kormány minden bizonnyal évközi nyugdíjkorrekcióról fog dönteni. A Bankmonitor várakozásai szerint a nyugdíjas infláció 12 havi átlaga akár a 18,5%-ot is elérheti, ezért akár 3,5%-os nyugdíjkorrekció mértéke is indokolt lehet.

Átlagosan ennyit kap egy nyugdíjas

2023. júliusban 1,99 millió fő részesült öregségi nyugdíjban, melynek átlagos összege havi 210 ezer forint volt. Eszerint a nyugdíjkorrekció átlagosan akár a havi 7 300 forintot is elérheti, melyet egész évre visszamenőleg egy összegben kaphatnak kézhez a nyugdíjasok. Ez az átlagnyugdíj szintjén 80 ezer forintot is meghaladó egyszeri juttatás lehet. Egyúttal a novemberi nyugdíjakba már beépülő nyugdíjkorrekció révén az átlagnyugdíj idén év végére 217 ezer forintra is emelkedhet.

Év eleji emelés

Ezt követően 2024. januárban ismét várható az év eleji rendes nyugdíjemelés, melynek mértéke a tervezett infláció alapján 6% lehet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció