Egy nyugdíjszakértő százalékban kifejezve meghatározta, hogy mekkora lehet a közelgő nyugdíjemelés mértéke. A pontos szám az inflációs adatoktól függ. Ezeket szeptember folyamán fogja közzétenni a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Inflációkövető nyugdíjemelés

A KSH minden évben szeptemberben szokta közzétenni az augusztusi inflációs adatokat. Ez azért fontos a nyugdíjasok számára, mert ez tartalmazza azt a számot, amely az inflációkövető nyugdíjemelés mértékét megadja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt fogja tenni a kormány

Az augusztusi számok fényében a kormányzat készít egy becslést a nyugdíjasinfláció mértékéről. Ha az előbbi szám meghaladja az általános inflációt, akkor ennek fényében születhet határozat a pótlólagos nyugdíjemelésről. Minderről Farkas András nyugdíjszakértő árult el részleteket a Blikk számára.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Mire lehet számítani?

Várhatóan a nyugdíjasinfláció eléri a 18 vagy a 18,5 százalékot. Januárban 15% volt a nyugdíjak emelésének mértéke. A kormány 17,5%-os inflációt jelzett előre, ezalapján 2,5%-kal, a nyugdíjasinfláció szerint pedig akár 3-3,5%-kal kaphatnak többet a nyugdíjasok.

Kiderült, mikortól kaphatnak több pénzt az idősek

A nyugdíjasoknak már novemberben a megemelt összeget folyósíthatják. Ez vonatkozik a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre is. A nyugdíjszakértő azt mondta, hogy visszamenőlegesen az év eltelt tíz hónapjára, továbbá a 13. havi nyugdíjra is meg fogják kapni a nyugdíjemelési különbözetet az idősek pótlólagosan.

A szegény nyugdíjasokon nem sokat segít az emelés

Mivel százalékos emelésről van szó, így a szegény nyugdíjasok nem sokkal lesznek jobb helyzetben novembertől. A KSH 2020-as adatai alapján 1 millió 562 ezer nyugdíjas háztartás van idehaza. Ebből a legszegényebb ötödbe 114 ezren tartoznak.

Elszegényednek a nyugdíjasok?

Hazánkban az elmúlt évtizedben a nyugdíjasok körében relatív elszegényedés volt tapasztalható, mondta Farkas András a Növekedés.hu számára. Ezt azzal indokolta a szakember, hogy csak az infláció mértékével emelték a nyugdíjakat. Eközben a nemzetgazdaságban az átlagkeresetek növekedési üteme évről évre meghaladta az inflációét.

Ezek is érdekelhetnek!

Ez jelenthet megoldást

A szakember rávilágított arra, hogy ezt a jelenséget nem tudja kezelni a most érvényben lévő nyugdíjrendszer. Ezt a problémát nyugdíjreformmal lehetne orvosolni. Annak bevezetése azonban egyelőre még várat magára.

Hamarosan életbe léphet a nyugdíjreform

Az Európai Unió tervei szerint 2025. március 31-én lépne életbe az új nyugdíjreform. Három fázisból áll az előkészítés, most az első zajlik. Ennek azonban nagyon keveset lehet tudni a konkrétumairól.

Ez történik most

Jelenleg egy nemzetközi tanulmány készül. Nemzetközi példák alapján fogják várhatóan meghatározni, hogy mit lehet tenni az érvényben lévő magyar nyugdíjrendszerrel. A tanulmány leadási határideje az idei év utolsó naptári napja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció