Az Orszűggyűlás elfogadta a jövő évi költségvetést, a képviselők 121 igen és 44 nem szavazattal hagyták jóvá a jogszabályt. A 2024-es költségvetésben az ígéretek szerint több forrás jut majd a védelmi kiadásokra, megújul a családtámogatási rendszer, megmaradnak a családi adókedvezmények és biztosítottak a Rezsivédelmi Alap forrásai is. Továbbá a nyugdíjasoknak megígért inflációkövető emelés is érkezik.

Ekkora emelés várható

A költségvetés tervezet alapján pedig 6 százalékos nyugdíjemelés is várható, mert a kormány a következő évben ekkora inflációval számol. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mennyi az annyi?

Amennyiben a jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolunk, akkor ez jövőre 12500 forint pluszt jelenthet, ami éves szinten 150 ezer forint többletnyugdíjat eredményez.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

A prémium

Bár idén még biztosan nem várható, valószínűleg majd csak jövőre kapnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok, közölte, a hirado.hu. A kormány a költségvetés készítésekor nagyjából 4 százalékos GDP-növekedéssel számotl, ilyen növekedés mellett, ilyen növekedés mellett pedig azt mondják adható a prémium.

Ha megvalósul

Persze mindez csak akkor valósul meg, amennyiben a cél teljesül, de ha ez megtörténik, akkor várhatóan 12 ezer forint pluszpénz ütheti majd a nyugdísasok markát.

A keret

Tovább a költségvetés elfogadásakor közölték, hogy a 2022 és 2023-as évhez hasonlóan 2024-ben is lesz 13. havi nyugdíj. A 13. havi nyugdíj visszaépítésére 449 milliárd forintot, nyugdíjprémiumra pedig 20,5 milliárd forintot tartalmaz a büdzsé.

Ezt mondta korábban Gulyás Gergely

A nyugdíjakról korábban Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt, aki elmondta, az infláció magas, ezért van szükség az emelésre. Bár a kormány egyszámjegyű inflációban bízik, ennek ellenére mégis érkezik az emelés a nyugdíjasok, ebből az is következik, semmi garancia nincs arra, hogy az infláció valóban drasztikus csökkenésnek indulna…

Idén 15 százalékos volt az emelés

A nyugdíjakat egyébként idén is megemelték, erről még tavaly decemberben videoüzenetben tájékoztatta a közvéleményt. A miniszterelnök akkor azt mondta: „Az egyik ilyen nagy célunk a nyugdíjasok méltó életének biztosítása, illetve a nyugdíjak értékének megőrzése. Ezt a célt 2010 óta minden évben sikerült elérnünk. Most, hogy 15 százalékkal emeljük január 1-gyel a nyugdíjakat ez 2023-ban is így lesz. A nyugdíjasok számíthatnak ránk.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Orbán Viktor: január elsejétől 15 százalékkal nőnek a nyugdíjak

Kiemelt kép: Illusztráció