Január elsejétől 15 százalékkal megemeli a nyugdíjakat a kormány – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a közösségi oldalán.

Először csak egy képet tett közzé, „Aláírva” felirattal

Videóban jelentette be a hírt a miniszterelnök

Egy videóban jelentette be Orbán Viktor, hogy január elsejétől 15 százalékkal megemelik a nyugdíjakat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

A videó:

„Védekeznünk kell”

A miniszterelnök a videóban azt is elmondja, hogy „az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában tombol az energiaválság, ez bennünket, magyarokat nyomaszt és érint. Védekeznünk kell, mi magyarok ársapkákkal és rezsicsökkentéssel védjük a családokat. De a védekezés közben nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy Magyarországnak vannak nagy céljai, amelyek túlmutatnak a nehéz időszakokon.”

„Számíthatnak ránk”

 Hozzátette Orbán Viktor, hogy: „Az egyik ilyen nagy célunk a nyugdíjasok méltó életének biztosítása, illetve a nyugdíjak értékének megőrzése. Ezt a célt 2010 óta minden évben sikerült elérnünk. Most, hogy 15 százalékkal emeljük január 1-gyel a nyugdíjakat ez 2023-ban is így lesz. A nyugdíjasok számíthatnak ránk.”

200 ezer forint felett lehet az átlagnyugdíj jövőre Magyarországon

Mint ahogy azt mi is megírtuk, bár az infláció keményen érezteti a hatását, és folyamatosan drágulnak az élelmiszerek és egyéb termékek a boltokban, a nyugdíj emelkedése kompenzálhatja ezt valamelyest.

Rengeteg pénzbe kerül ez az államnak

Egy százalékpontnyi nyugdíjemelés a költségvetés kiadásait 48-50 milliárd forinttal emeli. Egy 17,5 százalékos emelés esetén januárban 840 milliárd forinttal kell majd többet kifizetnie az államnak nyugdíjakra. A 13. havi nyugdíj visszavezetése 400 milliárd forintnyi többletkiadást eredményez.

Még mindig emelkedik az infláció

Míg augusztusban 15,6 százalék volt az infláció hivatalos mértéke, addig ez az érték szeptemberre már 20,1 százalékra ugrott. Utoljára 1996-ban volt ilyen drámai áremelkedés. Az elemzők szerint akár 22 százalék is lehet decemberben az áremelkedés mértéke.

Erre számítanak az elemzők

A Portfolio összeszedte, mire számítanak a szakemberek az év végi és a jövő évi inflációt illetően. A lap által megkeresett elemzők mindegyike 20 százalék feletti december inflációval számol, többségük 22 százalékos áremelkedést vár. A 2023-as inflációval kapcsolatban volt olyan elemző, amelyik kereken 10 százalékot jósol, de akadt, aki 18,8 százalékot tart valószínűnek. Az átlag 15,7 százalékra jött ki.

Elszálltak az élelmiszerárak

A hivatalos adatnál sokan magasabb inflációt érzékelhetnek, ami az élelmiszerek árának drasztikus emelkedése miatt van így. Szeptemberben már több, mint 35 százalék volt az élelmiszerek inflációja, októberben pedig már 38 százalék volt ez az érték. Mindez érezteti a hatását a feldolgozott élelmiszerek árain is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: részlet a videóból – forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala