Bár az infláció keményen érezteti a hatását, és folyamatosan drágulnak az élelmiszerek és egyéb termékek a boltokban, a nyugdíj emelkedése kompenzálhatja ezt valamelyest.

Magasabb lesz a nyugdíj növekedése, mint tervezték

Eredetileg arról szóltak a hírek, hogy 5,2 százalékkal fognak emelkedni a nyugdíjak jövőre. Az már biztos, hogy ennél nagyobb lesz a növekedés értéke. Miután a 2023-as éves infláció várhatóan 10 százalék felett lesz Varga Mihály pénzügyminiszter szerint, így a nyugdíj emelésének mértéke is magasabb lehet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mi várható jövőre?

Az elemzők korábban körülbelül 15 százalékos inflációt vártak 2023-ra. A Portfolio elemzése 15,7 százalékos pénzromlást vázolt a jövő évre vonatkozólag. Az OTP Bank elemzői még ennél is magasabb, 17,5 százalékos drágulással kalkulálnak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Akár 200 ezer fölé is emelkedhet az átlagnyugdíj

Novemberben 174.500 forintra emelkedett az átlagnyugdíj idehaza. Ha a 17,5 százalékos emelést vesszük alapul, akkor akár 205 ezer forint fölé is emelkedhet ez a szám. Ha ez így lesz, akkor februárban ezt az emelt összeget kaphatják meg az idősek a 13. havi nyugdíj formájában.

Ezek is érdekelhetnek!

Rengeteg pénzbe kerül ez az államnak

Egy százalékpontnyi nyugdíjemelés a költségvetés kiadásait 48-50 milliárd forinttal emeli. Egy 17,5 százalékos emelés esetén januárban 840 milliárd forinttal kell majd többet kifizetnie az államnak nyugdíjakra. A 13. havi nyugdíj visszavezetése 400 milliárd forintnyi többletkiadást eredményez.

Még mindig emelkedik az infláció

Míg augusztusban 15,6 százalék volt az infláció hivatalos mértéke, addig ez az érték szeptemberre már 20,1 százalékra ugrott. Utoljára 1996-ban volt ilyen drámai áremelkedés. Az elemzők szerint akár 22 százalék is lehet decemberben az áremelkedés mértéke.

Erre számítanak az elemzők

A Portfolio összeszedte, mire számítanak a szakemberek az év végi és a jövő évi inflációt illetően. A lap által megkeresett elemzők mindegyike 20 százalék feletti december inflációval számol, többségük 22 százalékos áremelkedést vár. A 2023-as inflációval kapcsolatban volt olyan elemző, amelyik kereken 10 százalékot jósol, de akadt, aki 18,8 százalékot tart valószínűnek. Az átlag 15,7 százalékra jött ki.

Elszálltak az élelmiszerárak

A hivatalos adatnál sokan magasabb inflációt érzékelhetnek, ami az élelmiszerek árának drasztikus emelkedése miatt van így. Szeptemberben már több, mint 35 százalék volt az élelmiszerek inflációja, októberben pedig már 38 százalék volt ez az érték. Mindez érezteti a hatását a feldolgozott élelmiszerek árain is.

Mikor érhet véget ez az elképesztő áremelkedési hullám?

Mindenkit az foglalkoztat, hogy mikor fog tetőzni az infláció. A kalkulációk szerint 2023 első hónapjaiban lehet a legdrasztikusabb az áremelkedés. Várhatóan a jövő év során azonban lassulni fog az infláció üteme, ami részben a visszafogottabb fogyasztásnak lesz majd köszönhető.

Sok szolgáltató lehúzza a rolót

Nem minden szolgáltató tudja kigazdálkodni a megugró energiaköltségeket. Egy részük ideiglenesen, másik részük végleg bezár. Így azok a szolgáltatók, amelyek csak az áraik növelésével tudtak túlélni, kieshetnek, ám ezzel együtt csökkenhet a piaci verseny is. A szolgáltatások árát azonban nem lehet a végtelenségig emelni, mert egy idő után a kereslet törvényszerűen vissza fog esni bizonyos területeken. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív