Kényelmesen villamosoztak, majd leszálltak a Margit hídon, odasétáltak a híd korlátjához, felléptek a talapzatra és a Szent Koronáról letörték a kőkeresztet, majd a Dunába dobták. Azt gondolta a két tettes, hogy ez így rendben van. Szerencsére látta őket egy térfigyelő kamera, a rendőrség most nyilvánosságra hozta a felvételt, amit a cikkünk alján nézhetsz meg.

Letörték a keresztet

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a két férfi március 27-én este nyolc előtt pár perccel a Margit híd középső fő-hídpillérjén található Szent Koronát ábrázoló kőépítmény tetejéről letörék a kőkeresztet, majd a Dunába dobták. A BRFK garázdaság gyanúja miatt indított nyomozást az alábbi felvételen látható ismeretlen tettesek ellen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a két tettes még a villamoson

Forrás: rendőrség

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Keresik őket

Az 5. kerületi rendőrök azt kérik, hogy aki a felvételen látható két férfit felismeri, személyazonosságukkal, tartózkodási helyükkel vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető, 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es, díjmentes segélyhívó számon.

Korábban is letörték már

Nem az első alkalommal törik le a keresztet a Margit hídon a koronáról, viszont az első alkalom, hogy a Dunába dobták. Legutóbb tavaly novemberben két tini törte le a keresztet, hazavitték, később a szüleik kíséretében vitték azt vissza a rendőrségre.

Így rongálták meg a kőkeresztet

A fiatalok először majdnem elsétáltak a Margit hídon lévő Szent Korona-szobor mellett, de aztán mégis megálltak és visszafordultak megrongálni azt. A lány felmászott a szobor melletti korlátra, majd egy hirtelen mozdulattal letörte a keresztet. Ezt követően egy másik pilléren lévő koronát is megrongáltak. A híradó erről szóló riportját ide kattintva nézheted meg.

Szüleikkel mentek a rendőrségre

A rendőrök az elkövetők felkeresése céljából akkor is nyilvánosságra hozták a tetteseket ábrázoló felvételt, amely alapján megindulhatott a nyomozás. Nem sokkal később a 16 éves fiú és a vele egykorú lány a szüleik kíséretében jelentkeztek a 2. kerületi rendőrkapitányságon, ahol bevallották, hogy ők törték le és vitték el a Szent Koronát ábrázoló szobrok kőkeresztjeit.

Kihallgatták őket

A budapesti nyomozók a két rongálót védett kulturális javak körébe tartozó tárgyra elkövetett lopás bűntett miatt hallgatták ki. A fiatalok beismerték a rongálást, és vallomásukban elmondták, hogy nem akarták ellopni a keresztet, pusztán hirtelen ötlettől vezérelve törték le azt, amit azóta nagyon meg is bántak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Margit híd

A főváros második állandó hídjaként 1872 és 1876 között épült, 1876. április 30-án avatták fel. A híd teljes hossza 607,6 méter. A szigetnél a hídtengely megtörik, így a pillérek mindkét Duna-ágban párhuzamosak a sodorvonallal. A középső pillérnél csatlakozik a hídhoz az 1900. augusztus 19-én megnyitott, Margit-szigetre vezető szárnyhíd, melynek megépítéséig a sziget csak csónakkal volt megközelíthető.

Itt a videó a legutóbbi rongálásról, őket most keresik

Kiemelt kép: részlet a rendőrség videójából