A lakosság arányaihoz viszonyítva is a fővárosban történik a legtöbb baleset. Az ittas állapot miatt bekövetkezett balesetből pedig Pest vármegyében következett be a legtöbb.

Némi mérséklődés

2023 I. félévben 6424 közlekedési baleset történt az országban, 8,4%-kal kevesebb az előző év azonos időszakinál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Budapest vezet

Országosan 10 ezer lakosra 6,7 közlekedési baleset jutott az év első hat hónapjában, a népesség számához viszonyítva a legtöbb baleset Budapesten történt (9 eset/10 ezer lakos), második helyen Vas vármegye áll (8,1 eset/10 ezer lakos), a harmadik pedig Zala vármegye, ahol szintént 8,1 baleset jutott 10 ezer lakosra.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Komárom-Esztergomban van a legkevesebb

A vármegyék többségében azonban visszaesésről beszélhetünk: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében huszonhat, Somogy és Tolna vármegyében huszonegy, Komárom-Esztergom vármegyében pedig tizenhárom százalékkal kevesebb baleset történt.

Borsod meglehetősen biztonságosnak tűnik

Ha az országos kitekintést nézzük, akkor tízezer lakosra 6,7 közlekedési baleset jut. Népességarányosan a fővárosban a legtöbb baleset Budapesten történt (9 eset/10 ezer lakos), a fővárost Vas és Zala vármegye követi (8,1 eset/10 ezer lakos). A lista második felén Borsodot találjuk (4,1), Fejér (5), valamint Tolna vármegyét (5,2).

Ebben a vármegyében van a legtöbb halálos baleset

Országszerte a balesetek 3 százaléka volt halálos, 29 százalékukban súlyosan, 68 százalékukban pedig könnyebben sérültek meg az érintettek. Tolna vármegyében volt a legmagasabb a halálos balesetek aránya: ez 6,5%-os értéket jelent. A legtöbb súlyos testi sértéses baleset pedig Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegyékben történt (37%).

Grafikonok a számok

Forrás: MTI

Ez a legveszélyesebb autópálya

2022-ben összesen 582 személyi sérüléses balesetet regisztráltak a hazai autópályákon. Ennek negyede az M1-esen történt: szám szerint 146 darab. Az M3-as került a második helyre 131 balesettel, harmadik helyen az M5-ös áll 120-al. Az M7-esen 67 ilyen baleset történt, az M6-oson pedig 28.

Ittas balesetekben élen Pest vármegye

Az ittas állapotban okozott balesetek száma 16 százalékkal, 485-re csökkent. A legtöbb baleset Pest vármegyében történt, amely 83 esetet jelent. Alkoholos befolyásoltság a legnagyobb arányban a Tolna (14%), a legkevésbé a Nógrád vármegyei (3,8%) balesetekben játszott szerepet.

Autóval okozzák a balesetek többségét

Az összes baleset 65%-át személygépkocsival okozták, a kerékpárok és a motorkerékpárok részesedése 9,9, illetve 3,7% volt, a kerékpárral okozott balesetek aránya Hajdú-Bihar vármegyében volt a legnagyobb (17%) – derül ki a Pénzcentrum összesítéséből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: Budapestkornyeke.hu/GK.)