Az Aston Martin márkát szerintem senkinek sem kell bemutatni. Hosszú története alatt számos híres autó gurult le gyártósorairól, és régóta a luxusautók egyik alappillérének számít. Nem véletlen, hogy ezen járművek apróbb replikái rendkívül népszerűek.

Az Aston Martin cég

Magát a céget 1913-ban alapították, méghozzá a Bamford & Martin név alatt futó autókereskedés folytatásaként. Lionel Martin és Robert Bamford, a két alapító, úgy döntött, hogy tapasztalataikat saját autók gyártása során szeretnék kamatoztatni.

Azonban a Bamford & Martin 1924-ben csődbe ment. A céget azonban Dorothea Charnwood, egy báró felesége felvásárolta, majd a fiát, John Bensont a cég élére helyezte.

Egy újabb, 1925-ös pénzügyi nehézség során a fennálló tulajdonrészek maradékát is megszerezték a befektetők, és még abban az évben átnevezték a ma ismert Aston Martin névre.

Sajnos azonban a későbbi évtizedekben a pénzügyi gondok vissza-visszatértek. A márkát többször is felvásárolták története során, azonban szerencséjére több olyan vezető keze alatt is átfutott, akik szakértően igazgatták.

A köztudat lényegében az 1950-es és 60-as évek alatt kapcsolta össze a márkát a drága sportautók fogalmával. Mára azonban már brit kulturális ikonként tekintünk rá, hiszen a jelenlegi sikere nem sokat sejtet a kicsit sem zökkenőmentes kezdeti időszakból.

A főbb érdemeik

Az Aston Martin rengeteg díjat és kisebb-nagyobb vívmányt ért el létezése során. Ezek közül az egyik jelentőségében messze a többi fölé magasodik, de ezt talán érdemes a végére hagyni.

1982 óta a cég rendelkezik a brit „Royal Warrant” dokumentummal. Ezt a papírt azon felek számára adják csak ki, melyek a királyi család számára megfelelő minőségű termékeket forgalmaznak.

Emellett egy igen jelentős, internacionális cégről beszélünk, nem egy apró helyi vállalatról. Amit pedig a nemzetközi kereskedelemben elért, azt 2003-ban a „Queen’s Award for Enterprise” nevezetű díjjal illették meg.

Ami azonban legtöbbünk számára meghatározza a márkát, az a James Bond filmekkel való szoros kapcsolata. Az 1964-es Goldfinger című filmben volt először a világhírű ügynök járműve, majd az elkövetkezendő években jó párszor ült a legújabb modellek volánja mögé.

Lekicsinyített Aston Martin modellek

Az Aston Martin replikák igen kelendő autómodellek, nem kis részben a James Bonddal való összefüggése miatt. Nagy szerepet játszik azonban az is, hogy a járművek önmagukban gyönyörűek, és bármely gyűjtemény ékkövét képezhetik.

Legyen szó a klasszikus DB5 modellről vagy egy Aston Martin Vantage-ről, a gyártó rendkívül széles repertoárját megtalálhatod miniatúrában is. Olyan webáruházakban érdemes körülnézed, mint a Modellfutár, ami ezekre a rendkívül részletes replikákra szakosodott.

Ezeknél a modelleknél a hangsúly a lehető legpontosabb másolat létrehozásán van, ezért mind a belső, mind a külső elemek rendkívül hűen követik az eredeti dizájnt.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!