Január 1-jétől az FKF valamennyi begyűjtési rendszerében (házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetek, lakossági hulladékudvarok) az italos kartondoboz, mint a Tetrapak átkerül a kevert csomagolási hulladékok közé, a sárga fedelű tartályokba, a kék fedelű tartályokban ezen túl kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető – közölte a szervezet.

A kékbe csak papír mehet

A jövő év elejétől tehát a szelektív gyűjtési rendszerben tisztán papír, illetve kevert csomagolási hulladékok elkülönített gyűjtésére lesz lehetőség – emelte ki az FKF kedden. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az italos dobozok rendje változik

Közölték azt is, az új csoportosítási rendszer a különböző anyagok rétegeiből álló italoskartonok gyűjtését érinti: egyes tejtermékek, gyümölcslevek dobozait ezentúl nem a papírral a kék fedelű, hanem a sárga fedelű tartályban, a kevert csomagolási hulladékokkal együtt kell gyűjteni.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Ne kelljen válogatni

Ezt a változtatást annak érdekében vezeti be a társaság, hogy a kék fedelű tartályokba kizárólag tisztán papírhulladék kerüljön, így – várhatóan – annak további válogatására a jövőben már nem lesz szükség – tették hozzá.

Január 1-től, de…

Az FKF azt kéri, hogy január 1-jétől a kék fedelű tartályokba kizárólag tiszta papírhulladékot (például újságot, hullámpapírt, csomagolópapírt vagy összelapított kartondobozt) helyezzenek.

Sárgába a fém, a műanyag és az italos karton?

A sárga fedelű tartályokba pedig kevert csomagolási hulladékot (például műanyag és fém csomagolási hulladékot, összelapított italos kartondobozt, PET-palackot és fém italosdobozt vagy műanyagzacskót) helyezzenek.

Csak italos cuccok, magyarán gyerekjáték ne

Fontosnak nevezték, hogy a sárga fedelű tartályban kizárólag csomagolási anyag gyűjthető, tehát ne helyezzenek bele egyéb műanyagot és fém használati tárgyakat.

És, ha csak jövőre viszik el?

Arról nem írnak, hogy mi történik azokkal a kukákkal, amelyek ürítése decemberben történt, de újra csak januárban viszik el, és a tulajdonosok még a hagyományos módon gyűjtötték bele a szemetet.

Történelem

Budapesten a 90-es évek elején kísérleti jelleggel kezdődött el a szelektív gyűjtés. A Wekerle telepen és a Rózsadombon helyeztek el szelektív gyűjtésre szolgáló 1100 literes konténereket. 2002-ben a Fővárosi Közgyűlésben döntés született arról, hogy Budapest egész területére kiterjesztik a szelektív gyűjtőszigeteket.

Címlapfotó: BudaPestkörnyéke.hu