Jótékonysági futóversenyt és vadmacska napot szerveznek a Budakeszi Vadasparkban május 14-én, a nevezési díjakból befolyó teljes összeget a Magyarország veszélyeztetett kisragadozója védelmében indított Vadmacska Fajmegőrzési Program kutatási tevékenységére fordítják.

Terepfutás a macskákért

A Budakeszi Vadaspark 2020 szeptemberében rendezte meg először tematikus terepfutó versenyét. A hagyományteremtő céllal létrehozott jótékonysági eseményen az egyéni sportteljesítményen túl idén májusban a nevezők ismét egy nemes ügyet támogathatnak, ahol a vadmacskáé a főszerep.

Tisztavérűek

Mint írják, a Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködésben, az Agrárminisztérium támogatásával 2021 márciusában indította el a Vadmacska Fajmegőrzési Programot, melynek célja Magyarország fokozottan védett és egyik legveszélyeztetettebb fajának, a “tisztavérű” vadmacskának védelme.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Fajmegőrzés

Cél még a Pilisben és a Visegrádi-hegységben élő vadmacska populáció elterjedésének, genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

Kutatásra lesz a pénz

A tájékoztatás szerint a jótékonysági futáson a nevezési díjakból összegyűlő összeg segítségével olyan, a fajmegőrzéshez elengedhetetlen kutatási lépések megtételére nyílik lehetőség, mint például több kameracsapda kihelyezése és működtetése, felvételeinek elemzése, a genetikai vizsgálathoz szükséges szőrcsapdák felállítása, valamint a jövőbeni repatriáló, vagyis a szaporító állomás létrehozásának megalapozása.

A versenytávok

A futóversenyen gyerekek és felnőttek, hobbi és profi futók is elindulhatnak. Az óvodások és a kisiskolások a háromszázötven méter hosszú Süni és Mosómaci futam, a felső tagozatosok a kétezer méteres Aranysakál futam között válogathatnak.

Felnőtteknek már komolyabb

A felnőttek és a terepfutók számára különböző szintemelkedésű négy és tizenegy kilométeres távok, valamint a huszonegy kilométeres félmaraton érhetők el. Az egyéni versenyszámok mellett a családok a Farkasfalka futam örömfutására nevezhetnek.

Játékok

A vadmacska napon az érdeklődők interaktív, játékos programok keretében a kisragadozó rejtőzködő életmódjával ismerkedhetnek meg, valamint értékes tudással gazdagodhatnak a felelős állattartással, különösen a házi macska tartással kapcsolatban.

Különleges felvételek

A látogatók emellett bepillanthatnak a fajmegőrzési program kutatási tevékenységébe, a kameracsapdás felvételek kielemzésébe is – emlékeztet a közlemény.

Május 8.

A jótékonysági futóverseny jelentkezési határideje május 8. A program a Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő Zrt., az Örökerdő Alapítvánny és a CoffeeRu együttműködésben valósul meg.

Címlapfotó: Nagy Ingrid, Budakeszi Vadaspark.