Az „igazolt patkányfertőzések” mintegy 70 százalékkal csökkentek Budapesten az RNBH Konzorcium tevékenységének 2018-as megkezdése óta – közölte a konzorcium vasárnap az MTI-vel.

Más fogja írtani a budapesti patkányokat

 A tájékoztatás szerint a Rovért Kft., a Növényvédő és Kártevőirtó Kft., a Hygiénia Kft. és a Bogármérnökség Kft. alkotta konzorcium közbeszerzésen kapott tevékenysége március 10-én lezárult. A konzorcium 2021-ben nyílt közbeszerzési eljáráson kapott újabb két évre megbízást a patkányirtási feladatokra, az idén azonban a korábbi vállalkozó vezette konzorcium ajánlatát nyilvánították nyertessé – írták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokkal kevesebb már a rágcsáló

Az RNBH Konzorcium a közleményben hangsúlyozta, folyamatosan azon dolgoztak, hogy a 2012. óta romló fővárosi patkányfertőzöttségi szintet megállítsák, visszafordítsák. „Jól látható a folyamatos javulás a tevékenységre kiírt közbeszerzési pályázatok adatai alapján, míg 2020-ban még éves szinten 11 000, 2022-ben már csak 8600 lakossági bejelentéssel kalkuláltak, míg az azóta regisztrált tényadat ennél is jóval alacsonyabb, alig haladja meg a 6000-et, azaz havi átlagban 500 helyszínre vonatkozó bejelentéssel kell számolni, ez öt évvel ezelőtt 1000-1500 között mozgott” – írták a közleményben. Kiemelték, hogy „elfogadható, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően alacsony fertőzöttségi szinten” adják át a tevékenységet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Rendkívüli ülést tartottak

Mint ahogy arról 2018-ban mi is beszámoltunk, a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülést tartott, ahol szó volt arról, hogy sok a patkány Budapesten, ezért 2019-ben 648 millió forintos többletforrást biztosítottakk egy egyszeri intenzív patkánymentesítéshez.

A száraz időszak lehetett a felelős

Az előterjesztésben arról írtak: az év második felében tapasztalt száraz időszakban a csatornarendszer ideális életteret biztosított a rágcsálók számára, ahol természetes korlátok nélkül tudnak szaporodni.

Nem volt kritikus a helyzet

Hangsúlyozták akkor, hogy a kialakult helyzet jelenleg nem volt kritikus, azonban a helyzet súlyosbodása esetén a kiterjedt fertőzöttség megelőzése érdekében a fővárosi önkormányzat a város egészét érintő intenzív preventív patkánymentesítési program végrehajtását kezdeményezheti, tekintettel arra, hogy a minél későbbi beavatkozás a populáció további szaporodása miatt egyre növekvő költségigényt fog generálni.

Félméteres, félkilós patkányok

A házi patkány kedveli az ember környezetét. Az esti és a reggeli szürkület idején a legtevékenyebb. A farkának a hosszával együtt félméteresre is megnőhet és félkilós is lehet. Általában 20-40 fős kolóniákban él, a nőstények évente négy alkalommal kölykeznek és akár 20 utódot is világra hozhatnak. A patkányok két hónapos korukban már ivarérettek, így érthető, hogy miért ilyen szapora és miért lehetetlen velük végleg leszámolni.

Sokkoló számok

Matek példával szemléltetve nézzük a számokat. Az egyszerűség kedvéért átlagokkal számolunk. Ha egy hőstény patkány 20 utódot szül és annak a fele ismét nőstény, akkor irtás nélkül, két hónap múlva a 10 utódnak már 200 utóda születik. Ha nekik csak a fele ismét nőstény, akkor újabb két hónap elteltével már 2000 utóda van annak az egyetlen egy patkánynak! Ez azt jelenti, hogy egy év alatt egy patkány elvileg megkétmilliószorozhatja magát. Sokkoló adat ezért mindenkinek figyelni kell a védekezésre.

Az agglomerációban több helyen is probléma

Druzsin László, a Diósdi Önkormányzat műszaki irodájának vezetője korábban a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak elmondta, hogy az agglomerációban több helyen problémát okoznak az elszaporodó patkányok.

Ahol emberek élnek, ott rágcsálók is

Mint mondta: tudni kell, ahol emberek élnek, ott a rágcsálók is megtelepednek. Példaként említette a Diósdnál jóval nagyobb világváros New York esetét, ahol a sajtóhírek szerint több patkány él, mint ember. Ott is folyamatos az irtás, mégis állandó probléma a rágcsálók jelenléte. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.