A zivatar a teljes agglomerációt érintette. Néhányan szappanos esőnek hitték a habzó csapadékvizet. Kidőlt fákhoz, villanyoszlophoz riasztották a tűzoltókat Budapesten és környékén a szombat délutáni órákban.

Hosszan elnyúló zivatarlánc alakult ki a középső országrészben, többfelé látványos peremfelhő, helyenként jégeső kísérte a viharokat. Egy összáramlási vonal mentén a kora délutáni órákban az ország középső harmadán is egyre több zivatar alakult ki, melyek aztán hosszan elnyúló láncot alkotva gyakorlatilag összekapcsolódtak. A zivatarok elsősorban a Dunántúl keleti részét, a főváros környékét, a Duna-Tisza közét és az Északi-középhegység térségét érintették, a viharok több helyen is látványos peremfelhővel érkeztek – írja az Időkép.hu.

A felhőképződésről itt van egy videó. Jól látszik, hogyan érkeznek a felhők a Dunakanyarba, majd összesűrűsödnek és jól eláztatják a hegyeket.

A zivatar szinte a teljes agglomerációt érintette. Pátyon garázsokba és pincékbe folyt be a víz. A heves esőzést Dél-Buda környékén jégeső is kísérte. Biatorbágyon egy centis jégdarabok potyogtak. A felhőszakadást kísérő erős szél főleg a IV., XIII., XVI. kerületben adott munkát – mondta el Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Tizenhét helyszínre vonultak ki a tűzoltók, köztük volt hét fakidőlés, egy épület alagsorából pedig a befolyt esővizet kellett kiszivattyúzni.

Gödön egy szemfüles autós habzó esővizet ábrázoló fotót tett fel a Facebookra. A hozzászólók közül többen azt gondolták, vegyi anyag került ki a természetbe, vagy az úton lévő szennyeződéstől habosodik az eső, és volt aki attól félt, hogy az autók kipufogója okozza a habzó szennyeződést.

Göd, habzó eső

A rémhírek mellett hasznos hozzászólások is megjelentek. Az egyik facebookozó azt írta, hogy a kerekek gyors forgása felkapja a vizet, és az aszfalt felületi feszültsége, valamint a víz ugyanezen tulajdonsága miatt buborékok keletkeznek amik kb 3-5 percig ott is maradnak, de jön a következő autó és újra buborékos lesz. A fény megtörik a buborékon, fehérnek látszik. Teljesen természetes jelenség.

Egy másik hozzászóló ezzel a megjegyzésével próbált gátat szabni a rémhíreknek:  Az esővíz többnyire tiszta, lágy víz. Útközben a vízcseppek lekötik a szálló port és mire földet ér már tele van mindenfélével. Aztán ez a víz a földön tovább keveredik az “út porával” amitől még több oldott ásványi, szerves, szervetlen anyag lesz benne. Ha elég gyorsan és nagy cseppekben esik, akkor magától is buborékot vet, de az autók kereke mindenképen “habosítja”. Ez az eső is pont olyan mint a többi. Lehet, hogy tisztább mint ami a csapból jön.

Sebestyénné Horváth Mónikát inkább a vihar utáni szivárvány ihlette meg. Nem is csodáljuk, hiszen nemrég arról írtunk, hogy milyen szuperszivárványok voltak mindenhol az agglomerációban. Ezt a cikkünket itt tudjátok elolvasni.

Szivárvány Gödön