A címben szereplő kérdés egyszerű, de a válasz igen összetett tud lenni. Ha egy rövid választ szeretnénk, akkor: igen! Részletesebben nézzük meg, hogy milyen feladatokkal kell nap, mint nap szembenézni egy projektmenedzsernek. Ki is az a scrum master vagy a product owner? Mennyit keres egy projekt menedzser?

Rögtön nézzük meg a cikk elején, hogy mennyit is tud keresni egy projektmenedzser. A fizetés természetesen sok tényezőtől függ, többek között, hogy milyen iparágban, milyen tapasztalattal és képzettségekkel rendelkező egyénről van szó. De az elmondható, hogy 600.000 Ft és 1.800.000 Ft közötti skálán bármi reális bérezés lehet. Például függ attól, hogy valaki alkalmazottként vagy kontraktorként (szabadúszóként) tevékenykedik. Részletes piaci felmérésen alapuló összefoglalót a témában itt olvashatsz: projektmenedzser fizetés.

Ki az a scrum master és mit csinál a product owner?

A scrum master lehet agile vagy lean szakértő, coach vagy facilitátor, de akár tanár vagy mentor is. A szerepkör attól függ, hogy az aktuális projekt során milyen feladatokat, elakadásokat kell megoldani. A jó Scrum Master folyamati szakértőként és coachként támogatja a csapatot megoldani és átlendülni a problémákon. A scrum master feladatairól bővebben itt olvashatsz: scrum master lettem.

A product owner jellemzően nem IT szakember, hanem a készülő termék (szoftver stb.) legfőbb ismerője és felhasználója, aki pontosan érti és ismeri a majdani felhasználók igényeit, a piac aktuális helyzetét, versenytársakat és a várható trendeket. Gyakran marketinges kollégánál van meg ez a tudás, így előszeretettel választanak ilyen munkakörben dolgozó embert product owner szerepkörbe.

Milyen feladatokkal találkozik a projektmenedzser?

 • Hogyan lehet a projekt folyamatait átláthatóvá tenni?
 • Hogyan lehet a belső erőforrásokat, a rendelkezésre álló és a munkaidőt optimálisan felhasználni?
 • Hogyan kezelhető, amikor a megrendelő újabb és újabb igényekkel áll elő a projekt előrehaladása során?
 • Hogyan biztosítható a technikai és az üzleti szempontok egyensúlya a projekt során?
 • Hogyan lehet azonosítani, feltárni és leggyorsabban megoldani a munkavégzés során felmerülő akadályokat és az azt gátló tényezőket?

Az igazán adekvát válasz a fenti kérdésekre a szakértők szerint egy agilis munkaszervezési technika, a Scrum. A Scrum több más agilis módszertanhoz hasonlóan a szoftverfejlesztés világából indult, de mostanra számos egyéb ágazatban – pl. back office, HR – is eredményesen használják. 

A Scrum bevezetése a startupoktól a középvállalatokon át a nagyobb multikig sokféle cég működését tette már hatékonyabbá. 

Milyen képzést válasszak?

Mindenképpen egy hiteles és szakmailag felkészült tanácsadó céget érdemes választani, ahol a magas szintű elméleti és gyakorlati tudás egyaránt megtalálható.

Összegyűjtöttük, hogy milyen jellemzői vannak a fentieknek megfelelő képzést tartó cégnek:

 • Nemzetközi minősítésekkel – például CAPM, PMP, PMI-ACP és PMI-PBA – rendelkező szakemberek adják át a szükséges ismereteket. 
 • A tréningeket vezető tanácsadóknak gyakorlati tapasztalata, projektvezetői és agilis coach múltja van.
 • Kiscsoportos (5-10 fős) képzések.
 • A képzés legalább egy- vagy kétnapos.
 • A képzés gyakorlati fókuszú, szerepjáték elemek és helyzetgyakorlatok segítségével modellezi a Scrum gyakorlati alkalmazását. 
 • A képzés teljes spektrumú, vagyis egy új ötlet feldolgozása érdekében létrejött csapat felállításától annak működési kereteinek kialakításán és folyamatos támogatásán, fejlesztésén át, a ceremóniák szimulálásáig és egy igazi, önszerveződő csapat létrehozásáig modellezi a leggyakrabban felmerülő helyzeteket és lehetséges teendőket. 
 • A képzés elégedettségi garanciával vehető igénybe, vagyis kétnapos tréning esetén, ha a megbízó az első napon jelzi, hogy nem elégedett, és abbahagyná a tréninget, egyáltalán nem kell fizetnie. 

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, válaszd  a Proman Consulting Scrum Master képzést vagy Product Owner gyakorlati képzését, amely az összes felsorolt feltételnek megfelel.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb portálján, amely már Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide! Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének.