Csütörtöktől, azaz mától érkeznek a 15 százalékkal emelt nyugdíjak – számolt be róla Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

13. havi nyugdíj

Kiemelte: az idei nyugdíjkifizetések összege meghaladja a 6150 milliárd forintot. “Jövő hónapban az emelt nyugdíj mellett 13. havi nyugdíjat is fizetünk” – mondta. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok átlagosan 416 ezer forintot kapnak februárban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A nyugdíjak értéke

A miniszter arra is rámutatott, hogy 2010 óta a nyugdíjak összegét kétszeresére növelték, vásárlóerejük 20 százalékkal javult. “Azon dolgozunk, hogy a szankciós válságban is megőrizzük a nyugdíjak értékét” – zárta bejegyzését Varga Mihály.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Decemberben döntöttek

A nyugdíjak emeléséről még decemberben döntöttek, erről akkor itt, a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk, mint megírtuk a döntést Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte a nyilvánossággal.

Orbán Viktor is üzent

“Most írtam alá azt a kormányrendeletet, amellyel január elsejétől 15%-kal emeljük a nyugdíjakat Magyarországon” – ezt pedig már Orbán Viktor közölte akkor videóüzenetben.

Lépni kellett

Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar családokat ársapkákkal és rezsicsökkentéssel védi a kormány. Leszögezte, Magyarországnak nagy céljai is vannak, amelyek a nehéz időszakokon túlmutatnak. Ilyen a nyugdíjasok méltó életének biztosítása.

Ez lesz a 13. havi nyugdíj sorsa

A bejelentés a 13. havi nyugdíjat is érintette, a döntés értelmében ugyanúgy 15%-kal megemelik, mint a szokásos havi nyugdíjat. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, van fedezet a nyugdíjemelésre, ami jelentős tétel az idei költségvetésben.

Ezért van szükség az emelésre

Az infláció magas, Gulyás Gergely elmondta, a nyugdíjemelésre ezért van szükség. Ennek káros következményeitől egész Európa szenved. Hozzátette, hogy olyan megállapodás született az uniós támogatások kapcsán, amely előnyös a magyar kormány számára.

Emelik a pedagógusok bérét is

A kormány terve szerint 2023 január 1. és 2025. január 1. között megduplázódjanak a pedagógusok bérei. Gulyás Gergely szerint van rá esély, hogy nem kell megvárni a béremeléssel a márciust vagy az év közepét. Lehetséges, hogy a források már január 1-jétől megindulnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció