A szánkózás az a játék, ami felfelé lassú és fáradtságos, lefelé viszont gyors és nagyon jó. A legtöbben a lefelé tartó szakasz miatt szeretik, nagy kérdés, hol lehet szánkózni Budapesten és környékén? Nem érdemes sok időt tölteni a keresgéléssel a neten, elmondjuk miként találhatod meg a tuti szánkópályádat még akkor is, amikor kevés a hó.

Megfelelő domboldal

A szánkózás fontos kérdés a gyermekes szülők életében ilyenkor télen. Egyáltalán nem könnyű megfelelő domboldalt találni. Sokan hosszú időt töltenek a neten, hogy megtalálják a legjobbnak vélt szánkópályát. Eláruljuk: sokkal könnyebb jó szánkózóhelyet találni, mint gondolnád.

Csak egy ici-pici hó kell

A szánkózásban az a jó, hogy nem kell hozzá sem nagy emelkedő, sem hosszú domboldal, kizárólag „csak egy ici-pici hó kell” – ahogy Anna énekli a Jégvarázs című rajzfilmben, és teljesen igaza van.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ici-picit havas Dunakanyar a Dobogókőről nézve

Kilátás a Dobogókőről 2021.01.16-án – Fotó: BPK

A sípályák közelében szánkózni is lehet

Ne keress nagy szánkópályákat, kiépített helyeket, mert nem találsz Budapest környékén. Ahol van sípálya, ott a közelben általában szánkózni is lehet, de a sípályálkon tilos! IDE KAPCSOLÓDIK: Kékestető megtelt, szerintünk el se indulj most a Mátrába, mert nagyot fogsz csalódni

Bármilyen domboldal alkalmas lehet

Ha van némi hó, akkor szinte bármilyen domboldal, még egy nagyobb földkupac is alkalmas a szánkózásra. Budapestről ki sem kell lépned, mert a pesti oldalon is rengeteg dombocska várja a szánkózókat. A budai oldalon ez kevésbé probléma, hiszen megfelelő hó esetén igazán könnyű szánkózásra alkalmas domboldalt találni.

Mi a helyzet akkor, ha nincs elegendő hó?

Amikor esett ugyan pár centi hó, de még a járdán sem lehet végighúzni a srácokat a szánkón, viszont beígérted a gyerkőcöknek a szánkózást, vedd elő az általános iskolás földrajzos ismereteidet. Emlékezz vissza arra, hogy a hegyek, domboldalak, sőt még az árkok északi oldalán is sokkal tovább megmarad a hó. Találj tehát északi fekvésű domboldalt.

Keresd az északi fekvésű domboldalakat

Nézd meg a Google térképen merre lehet hozzátok a legközelebbi északi lejtésű domboldal. Kiváló példa erre a Pátyhoz közeli Fenyves és Mézes-völgy, ahol a hó szinte mindenhol elolvadt, az egyik északi domboldalon azonban maradt annyi, hogy kiválóan lehetett rajta tegnap, szombaton szánkózni. Hasonlóan klassz alkalmi szánkópályák vannak a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, és a Börzsöny északi domboldalain is.

Kevés hóban is lehet szánkózni egy megfelelő domboldalon

Szánkózók a Pátyi Fenyvesnél 2021.01.16-án – Fotó: BPK

Irány Dobogókő

Ha biztosra akarsz menni, irány Dobogókő. Hivatalos szánkópályát ugyan nem találsz, de a központi parkoló környékén a szélesebb erdei ösvényeken mindig lehet egyet csusszanni, csak nagyon vigyázz a fákra, kizárólag a széles erdei utakon próbálkozzatok.

Felkészültek a vendégekre

Dobogókő azért is jó választás, mert Kékestetővel ellentétben itt felkészültek a pesti tömegek érkezésére. Sok büfé közül lehet választani, több bográcsozó hely is várja a látogatókat és a forraltborért sem kell másfél órát fagyoskodni egy sorban.

Készül az ebéd Dobogókőn

Dobogókő 2021.01.16-án – Fotó: BPK

Megtalálod a szánkópályád

Összefoglalva tehát: gondold át hol van a környéketeken olyan domboldal, amelynek az északi oldalán megmaradhatott annyi hó, hogy szánkózhattok egyet. Ha lent a városban már nincs ilyen, induljatok meg egy kicsit felfelé a hegyekbe Budapesten és környékén és biztosan megtaláljátok a ti szánkópályátokat.

Kiemelt kép: Dobogókő 2021. január 16-án, szombaton – Fotó: BPK