Az eddigi 10 ezres éttermi számla 15 ezer lehet az év folyamán – állítják a vendéglátósok. Az egyre súlyosabb munkaerőhiány, a nagyot emelkedő bérek, a durván emelkedő nyersanyag- és energiaköltségek egyaránt sújtják az étterembizniszt. Aki rendszeresen jár étterembe már biztos észrevette, hogy megugrottak az árak.

Elszabaduló árak

A vendéglátósok arra számítanak, hogy idén az elszabaduló energia- és nyersanyagköltségek jelentik majd a legnagyobb gondot, amire a megugró bérek már csak a habot jelentik a tortán. Mivel a rezsicsökkentett vállalkozások kategóriájába az éttermek a legtöbb esetben nem férnek bele, ezért megjelentek a szektorban a minimum 3-szorosára, de valahol 6-szorosára emelkedő áramárak.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nyersanyaghiány

Többszöröződnek számukra a földgázárak, és a nyersanyagköltségek pedig szintén elszálltak és várhatóan tovább emelkednek majd. Az ételek készítéséhez fontos primőrzöldségek előállítását sokszor földgázzal fűtött fóliasátrakban végzik a termelők. Az elszálló energiaárak miatt drágábban szállítanak majd, ugyanez igaz a hústermékekre is. Újabban pedig ingadozik ezek mennyisége és minősége is. Előfordul már néha az a képtelen helyzet, hogy egyes nyersanyagokból hiány van, ezért kerülnek le egyes ételek az étlapról – írja a Portfolio.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

50%-os áremelkedés várható

“Pillanatnyi becslésem szerint a megemelkedett költségek 30-50 százalékos fogyasztói áremelkedést is eredményezhetnek” – vázolta az éttermi árak jövőjét a portálnak Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke. Az áremelkedés a piacon már elindult. További 15-20 százalékos várható – mondta.

Életben maradni

„Ha valaki életben akar maradni, kénytelen az árakat emelni, de lehet, hogy ezt csak félve teszik meg a vendéglátók, mert tartanak a vendégvesztéstől. Ennek ellenére minimum 15-20 százalékos drágulás várható. Fél és 1 év közötti időszak kell arra, amíg az emberek hozzászoknak az új árakhoz” – így látja a piacot Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Inkább a boltba viszik a Szép-kártyát

Semsei Rudolf, a VakVarjú Éttermek tulajdonos-ügyvezetője azt mondta a portálnak, hogy a Szép-kártya költések az ötödére estek vissza az ő étteremláncánál, mióta február elejétől már az élelmiszerboltokban is lehet ezzel fizetni.

Járványügyi zárlat

Bár az éttermek egy része idén januárban és februárban a 2019-es és 2020-as forgalmának jó, ha a 65-70 százalékát produkálja, így is nagy jótéteményként élik meg, hogy 2021-gyel szemben, idén legalább nyitva lehetnek. „Nagyon fontos volt, hogy például Ausztriával vagy Hollandiával szemben idehaza nem volt járványügyi zárlat. Enélkül még többen tönkrementek volna.” – fogalmazta meg a szektor jelenlegi helyzetét Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Sok szakácsot keresnek

Az éttermekben a legtöbb betöltésre váló pozíció a szakácsok területén van. Szorosan követik őket a felszolgálók. A munkaerőhiány még azzal is párosult, hogy az omikron variáns miatt többen lettek betegek, emiatt rövidebb időszakokra, de gyakran estek ki a munkatársak. Abban valamennyi szakember egyetért, hogy a teraszok nyitásával lehet újra égető probléma az éttermek számára a dolgozók vándorlása. Sokkal nagyobbak a fizetési elvárások is.

Bérverseny

„Egy ponton túl nem akarunk beszállni a bérversenybe, mert képtelenség beleállni ebbe a felfelé szaladó fizetési spirálba. Inkább a munkakörülményeken javítunk és fejlesztettünk egy applikációt, aminek segítségével könnyebben betaníthatjuk az új kollégákat. Mi ezt VakVarjú Akadémiának neveztük el” – magyarázta az étteremlánc tulajdonos-ügyvezetője.

Balatoni szezon

A teraszok nyitása és a balatoni szezon elindulása szinte valamennyi szakember szerint nehéz pillanatokat hozhat majd el a vállalkozóknak, mert akár 40 ezer dolgozó is útra kelhet, hogy pár hónapig még többet keressen. Ilyenkor sokan irreálisan magas fizetési igényekkel állnak elő, amit a nyaralóhelykörnyéki vállalkozók sokszor beígérnek, de aztán a végelszámolásnál nem biztos, hogy oda tudják adni.    

Étterembiznisz

Szakértők szerint turisták kellenének, hogy fellendüljön az étterembiznisz, de egyelőre a hétvégi városlátogatókkal lehet csak találkozni Budapesten. A számos nemzetközi sportesemény, például a nyári budapesti vizes világbajnokság, vagy a Forma 1-es futam biztosan segíteni fog ennek a vendégkörnek a gyors visszaépülésében is. Az is valószínű azonban, hogy lesznek olyan éttermek, amelyek nem tudták átvészelni az elmúlt kétéves időszakot, és nem lesznek képesek egy újraindítást finanszírozni. Ezek főleg a belvárosi, nagy turistaáradatra kalibrált éttermek lehetnek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BPK