A Budapesti Kormányhivatal szerint jogszabálysértő, hogy Horn Gyuláról neveztek el sétányt a 13. kerületben, 30 napon belül át kell nevezni a közterületet.

Nevezzék át, mert jogsértő

A Budapesti Kormányhivatal szerint jogszabálysértő, hogy Horn Gyuláról neveztek el sétányt a 13. kerületben, ezért Sára Botond főispán felkérte a Fővárosi Közgyűlést, hogy a fennálló jogszabálysértő helyzetet 30 napon belül szüntesse meg, vagyis nevezzék át a sétányt – az erről szóló határozatot Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke posztolta a Facebookon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Másodszor fordult a kormányhivatalhoz

Novák Előd másodszor fordult a kormányhivatalhoz az ügyben. Először azt a választ kapta, hogy „törvényességi felügyeleti intézkedés nem tehető”, de másodszorra törvényességi felhívást bocsátott ki a kormányhivatal.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A törvényre hivatkozik

Sára Botond a mostani határozatában a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényre hivatkozik, aminek a 14. § második bekezdése szerint közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, illetve nem használhatja olyan kifejezést vagy szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

A Fővárosi Közgyűlés döntött így

A sétány elnevezését az önkormányzat kezdeményezte, a Fővárosi Közgyűlés pedig tavaly június elején döntött arról, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország harmadik miniszterelnökéről nevezik el a közterületet.

Lomnici szerint alkotmányt sértene

A Budapestkörnyéke.hu írt arról 2022 nyarán, hogy ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint alkotmányt sértene, ha egy volt karhatalmistáról neveznének el közterületet

Bejelentést tettek

Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közössége elnöke közölte, hogy közérdekű bejelentést tesznek a fővárosi önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó kormányhivatalnál, és kezdeményezik, hogy a jogsértéssel szemben a kormányhivatal lépjen fel, amennyiben a közterület elnevezése hatályossá válik.

Szocialista indoklás

Tóth József (MSZP) 13. kerületi polgármester elmondta: Horn Gyula 90. születésnapja alkalmából éltek a lehetőséggel, hogy közterületet neveznek el róla. Emlékeztetett: Horn Gyula nem tagadta az 1956-os forradalomban betöltött szerepét, sőt ő hozta nyilvánosságra.

Karácsony megértő

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy „tudjuk, volt olyan, hogy Horn Gyula a történelem rossz oldalán állt. Amikor utcát nevezünk el róla, amellett is hitet teszünk, hogy a megvallott bűnöket meg lehet bocsátani”.

A kormánypártok ellenezték

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt javasolta, a közgyűlés ne nevezzen el sétányt Horn Gyuláról. Ughy Attila (Fidesz-KDNP) szerint Horn Gyula „konfliktusos személyiség” volt, és azt kérte, ha a képviselők emléket szeretnének állítani neki, azt ne most tegyék, hanem a Ráday Mihály által javasolt két évtized után, „amikor leülepszik egy politikai szereplőnek a tevékenységével (…) kapcsolatos értékítélet”.

Egy hírhedt alakulatnál szolgált

Horn Gyula emlékirataiban ismerte el, hogy az 1956-os forradalom után karhatalmista volt. Ráadásul nem egyszerűen a 15 ezer karhatalmista egyike, hanem a forradalom utáni megtorlásban kulcsszerepet játszó élcsapat kitüntetéssel elismert ifjú tagja volt. A Hunyadi Zászlóalj fegyverese leszerelésekor Munkás–Paraszt Hatalomért Érdemérmet kapott – adott történelmi hátteret a hvg.hu korábbi cikke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Horn Gyula sétány avatása. Fotó: budapest13.hu