Alkotmányt sértene, ha egy volt karhatalmistáról neveznének el közterületet – állítja ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésével kapcsolatban, amely szerint Horn Gyuláról neveznének el egy XIII. kerületi sétányt.

Hatályos jogszabályok

A Magyar Nemzet szombati számában megjelent cikkben ifj. Lomnici Zoltán rámutatott: a hatályos jogszabályok értelmében nem lehet közterületet elnevezni olyan személyről, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az alkotmány

Magyarország alaptörvénye rögzíti, hogy nem tekinthető elévültnek azoknak a törvényben meghatározott, a pártállam nevében, érdekében vagy egyetértésével a kommunista diktatúrában Magyarország ellen vagy személyek ellen elkövetett súlyos bűncselekményeknek a büntethetősége, amelyeket az elkövetéskor hatályos büntetőtörvény figyelmen kívül hagyásával politikai okból nem üldöztek – fejtette ki.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Bejelentés

Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közössége elnöke közölte, hogy közérdekű bejelentést fognak tenni a fővárosi önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó kormányhivatalnál, és kezdeményezik, hogy a jogsértéssel szemben a kormányhivatal lépjen fel, amennyiben a közterület elnevezése hatályossá válik.

A 13. kerületi önkormányzat akarja

A XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére neveznek el sétányt Horn Gyuláról 2014-ben felállított szobra közelében, a Gyermek téren – így döntött a héten a fővárosi közgyűlés.

Szocialista indoklás

Tóth József (MSZP) kerületi polgármester elmondta, Horn Gyula 90. születésnapja alkalmából éltek a lehetőséggel, hogy közterületet neveznek el róla. Emlékeztetett: Horn Gyula nem tagadta az 1956-os forradalomban betöltött szerepét, sőt ő hozta nyilvánosságra.

Karácsony megértő

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy “tudjuk, volt olyan, hogy Horn Gyula a történelem rossz oldalán állt. Amikor utcát nevezünk el róla, amellett is hitet teszünk, hogy a megvallott bűnöket meg lehet bocsátani”.

A kormánypártok ellenzik

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt javasolta, a közgyűlés ne nevezzen el sétányt Horn Gyuláról. Ughy Attila (Fidesz-KDNP) szerint Horn Gyula “konfliktusos személyiség” volt, és azt kérte, ha a képviselők emléket szeretnének állítani neki, azt ne most tegyék, hanem a Ráday Mihály által javasolt két évtized után, “amikor leülepszik egy politikai szereplőnek a tevékenységével (…) kapcsolatos értékítélet”.

Egy hírhedt alakulatnál szolgált

Horn Gyula emlékirataiban ismerte el, hogy az 1956-os forradalom után karhatalmista volt. Ráadásul nem egyszerűen a 15 ezer karhatalmista egyike, hanem a forradalom utáni megtorlásban kulcsszerepet játszó élcsapat kitüntetéssel elismert ifjú tagja volt. A Hunyadi Zászlóalj fegyverese leszerelésekor Munkás–Paraszt Hatalomért Érdemérmet kapott – adott történelmi hátteret a hvg.hu 15 évvel ezelőtti cikke. 

Címlapfotó: Németországban már neveztek el róla utcát, a fotó a horngyula.com-ról származik.