A Nemzetközi Energiaügynökség autómentes vasárnapok bevezetését javasolja, a magyar kormány azonban elutasítja az autós közlekedés bármiféle korlátozását. A Levegő Munkacsoport elnöke szerint viszont időszerű lenne most már lépni az ügyben.

Külföldi példák

A Levegő Munkacsoport elnöke szerint külföldön már bebizonyosodott, hogy az autók kitiltása a városokból működik, éppen ezért támogatja a Nemzetközi Energiaügynökség törekvését, számolt be róla az Infostart.

Lezárás

„Párizsban és Brüsszelben is – igaz, hogy nem minden vasárnap, de – már volt olyan alkalom, amikor a város nagy részét lezárták a személyautók elől, és csak a tömegközlekedés, a taxik és a közszolgáltatásokat végző járművek közlekedhettek. Ez tehát megvalósítható” – fogalmazott az InfoRádióban Lukács András. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Gyorsan megvalósítható

Úgy véli, az intézkedés bevezetése gyorsan megvalósítható lenne, és az emberek is gyorsan feltalálnák magukat az új helyzetben.

Fellélegzés a városnak

„Az emberek szívesen sétálnak ilyenkor, kerékpároznak, tömegközlekedést használnak vagy az utazást más időpontra teszik. Ez egy fellélegzés is a városnak, sokkal kisebb lesz a légszennyezés, nagyon sok szempontból előnyös.” Éppen ezért úgy véli, hogy vasárnaponként ki kellene tiltani az autókat Budapest belvárosából.

Pozitív hatások

„Nagyon sokszor előfordul, hogy mielőtt bevezetnek egy ilyen intézkedést, nagy az ellenállás, de amikor látják a pozitív hatásait, támogatni kezdik. Mindenképpen megér egy kísérletet” – hangoztatta Lukács András, a kormány azonban nem tervezi az autótilalom bevezetését.

A kormány szerint nincs rá szükség

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy online közzétett videóban beszélt arról, hogy a korlátozásra miért nincs szükség.

Nem kerül rá sor?

„Erre nem kerül sor, azt gondolom, nem ez a cél, hanem az, hogy megvédjük a családokat a magasabb energiaáraktól, ez idáig sikerült is. Mi árstopokban hiszünk, illetve ezek fenntartásában” – mondta a videóban Nagy Márton.

Vajon megváltoztatják az álláspontjukat?

Lukács András ennek ellenére is azt reméli, hogy mivel a változás népszerű lehet, a kormány megváltoztatja álláspontját az ügyben.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Karácsony Gergely nem tartja lehetetlennek a Lánchíd autómentesítését, közben az is kiderült, mit gondolnak a környék lakói egy új, északi híd építéséről

Kiemelt kép: Illusztráció