Magyarország területéről fegyvert nem lehet Ukrajna területére szállítani – közölte Orbán Viktor videóüzenetében. A miniszterelnök arról nem beszélt, hogy Magyarország hozzájárult NATO fegyverek érkezéséhez Ukrajna számára, majd azok továbbítására más országokon keresztül.

Tőlünk nem

A kormányfő a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését követően, a közösségi oldalára feltöltött videónyilatkozatban azt mondta: megjelent az a rendelet, amely “világossá teszi, hogy Magyarország területéről fegyvert nem lehet Ukrajna területére szállítani”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rajtunk keresztül igen

Ehhez képest a Magyar Közlönyben a következő áll: Magyarország engedélyezi a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak az ukrán fegyveres erők számára való biztosítása céljából (…) Magyarország területén szárazföldi és légi úton más szövetséges tagállamba történő szállítását.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Katonák is állomásozhatnak

A dokumentumban az is szerepel, hogy engedélyezzük a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, illetve Magyarországra (…) történő települését.

Jön közelebb a front

Orbán Viktor szerint figyelmeztető jel, hogy a katonai cselekmények egyre közelebb kerülnek a magyar határhoz. Ez azt jelenti, hogy a menekültek száma nőni fog – tette hozzá.

Inkább csak segítenénk

“Nekünk arra kell felkészülni, hogy egyre több embert kell ellátnunk”  – jelezte, hozzátéve, hogy meghozták azokat a döntéseket, amelyek garantálják a hatóságok és a civil szervezetek közötti együttműködés olajozottságát.

Így mondta ezt el Orbán Viktor

Hatalmas bombázók Magyarország felett

Hétfőn két amerikai B-52H Stratofortress repült át a magyar légtéren. Az angliai fairfordi bázisáról felszálló gépek Németországon, Csehországon és Szlovákián keresztül érkeztek a térségbe. Az amerikai légierő B-52-esei nagy hatótávolságú, nehéz bombázók, amelyek akár atomfegyver hordozására is alkalmasak – írja a 24.hu.

Barátságtalanok vagyunk az oroszok szemében

Az Európai Unió minden tagországa, így Magyarország is felkerült az orosz kormány által hétfőn jóváhagyott, Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listájára.

Ez egyelőre gazdasági kérdés

A dokumentum értelmében az orosz állam, állampolgárok és vállalatok a barátságtalan országok listáján szereplő külföldi hitelezőkkel szemben rubelben rendezhetik majd devizatartozásukat. Emellett az orosz cégeknek a listán szereplő államok állampolgáraival és vállalataival folytatott valamennyi ügyletét a Külföldi Befektetések Ellenőrző Bizottságának kell jóváhagynia.

Címlapfotó: MTI/Czeglédi Zsolt