Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt csütörtökön Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki bejelentette: november 15-től a kormány 480 forintnál maximalizálja az üzemanyagok árát.

Három hónap múlva vizsgálják felül

Az intézkedés holnap lép életbe, és három hónap elteltével vizsgálják majd felül. A miniszter arról is beszélt, hogy azokat a benzinkutakat, melyek nem tartják be az árstopot, be fogják zárni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hatása van a gazdaságra

A miniszter szerint azért van szükség az üzemanyagárak befagyasztására, mert a benzin és a gázolaj ára hatással van a gazdaságra. Az ármaximum a dízelre és a 95-ös benzinre vonatkozik. Ennél olcsóbban lehet majd vásárolni, de drágábban nem.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Kapcsolódó:

Megjelent a Közlönyben

Az árstoppal kapcsolatos részletek szombat este jelentek meg a Magyar Közlönyben. Eszerint a kutaknak kötelező nyitva lenniük, nem zárhatnak be maguktól. Akkor viszont kötelező üzemszünetet tartaniuk, ha két napnál hosszabb ideig nem árulják a megjelölt üzemanyagokat.

Üzemszünet

A közlöny egész pontosan így fogalmaz: „köteles üzemszünetet hirdetni az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője, ha a fogyasztókat az Árrendelet szerinti termékekkel kiszolgálni 7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül nem tudja. Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője más okból üzemszünetet nem hirdethet”, szemlézte a közlöny szövegét a Telex.

Más kereskedelmi tevékenység

A lap továbbá azt is írja, hogy az üzemszünet közben a kutakon más kereskedelmi tevékenységet sem lehet folytatni, és a rövidebb ideig sem lehet nyitva a szokásosnál.

Az a kút, amelyik nem tartja be az előírásokat, szankciókra számíthat:

  • bírságot kaphat 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedően, fellebbezni nem lehet ez ellen;
  • ismételt jogsértés esetén pedig akár fél évre is eltilthatják az üzemeltetőt a saját benzinkútjának üzemeltetésétől.

Az eltiltás

Ha az üzemeltetőt eltiltják a kúttól, akkor az adott benzinkút üzemeltetésére helyette kijelölnek „az érintett üzemanyagtöltő állomás 30 kilométeres vonzáskörzetében lévő, a lakosság igényeinek kielégítésére alkalmas nyilvántartott szolgáltatót”.

Más kutak üzemeltetése

Ezzel pedig az épület és a tárgyi eszközök is ideiglenesen az újonnan kijelölt szolgáltatóhoz kerülnek, és árulhatja is a kúton található árukészletet. Ha valamilyen kár keletkezik, akkor azt ő állja. A benzinkutak üzemeltetői írásban jelentkezhetnek arra a feladatra, hogy ideiglenesen átveszik más kutak üzemeltetését, ha arra szükség lesz, adta hírül a portál. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay