Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere már többször hangot adott nemtetszésének a közterületi alkoholfogyasztással kapcsolatban, a probléma miatt pedig most a lakossághoz fordult Közösségi oldalán megosztott bejegyzésében arról ír, jó lenne, ha a dohányboltokban sem lehetne alkoholt vásárolni este 10 óra után.

Este 22 után

A 7. kerületi polgármester egyébként már hosszú ideje küzd a közterületi alkoholfogyasztás és annak káros hatásai ellen. Bár Erzsébetvárosban önkormányzati rendelet szabályozza, hogy az üzletek nem árusíthatnak 22 óra után alkoholt, ez azokra a dohányboltokra nem vonatkozik, amik éjjel-nappal nyitva tartanak, s amiknek a működését a kormány jóvoltából nem szabályozhatja az önkormányzat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A dohányboltok

Tehát, aki szeszes italhoz akar jutni, az simán besétál egy nemzeti dohányboltba, sok helyen pedig emiatt megesik, hogy köztéri kocsmákká alakulnak a dohányboltok előtti placcok. Niedermüller Péternek ebből van elege, posztjában így fogalmaz:

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem szabályozhatják

„A trafikokban vásárolt alkoholt sokan az üzlet előtt, az utcán hangoskodva fogyasztják el, ami zavarja a lakosok nyugalmát. A Fideszben is tudják, hogy ez gondot jelent, ugyanis még 2019-ben Kocsis Máté kezdeményezte, hogy az önkormányzatok szabályozhassák a dohányboltok működését.

Magukra hagyták a lakókat és az önkormányzatot

„Ebből végül nem lett semmi, ismét mások érdekeit helyezték előbbre, az önkormányzatokat és lakókat pedig magukra hagyták” – írja a polgármester, majd így folytatja:

Tenni kell valamit

„Mi úgy gondoljuk, hogy további szabályozásra van szükség a közterületeken történő alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében, ezért fogjuk kezdeményezni kerületi szinten, illetve polgármestertársaimmal és az országgyűlési képviselőkkel közösen, hogy a dohányboltokra is ugyanolyan szabályok vonatkozzanak, mint minden más üzletre” – zárta a posztot Niedermüller Péter, aki bejegyzése végén fel is teszi a kérdés: „Ön egyetért azzal, hogy 22 óra után a trafikokban és a boltokban se lehessen alkoholt árusítani, elvitelre sem?”

Kérdőív

A kérdést egyébként meg is lehet válaszolni, ugyanis a posztban elhelyezett link egy kérdőívre vezet, ahol az erzsébetvárosiak elmondhatják a véleményüket a közterületi alkoholfogyasztással kapcsolatban. A kérdőív ITT érhet el.

A polgármester egy videót is közzétett:

Józsefváros is lépne, de…

Amint azt a BudaPestkörnyéke.hu is megírta Józsefváros képviselőtestülete határozatban kezdeményezte az Országgyűlésnél a jogszabálymódosítást, amely lehetővé tette volna, hogy a helyi képviselő-testület szeszesital árusítását szabályozó rendelete terjedjen ki a nemzeti dohányboltokra is, Pikó András, a kerület polgármesterének indítványát azonban a kormány elutasította. A polgármester egyébként azért kezdeményezte a módosítást, mert szerinte gondot okoz az, hogy a 0-24-ben nyitvatartó nemzeti trafikok vásárlóinak jelentős része a közterületeken fogyasztja el a vásárolt italt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Nagy lépésre szánta el magát Józsefváros: betiltanák az alkohol árusítását a nemzeti dohányboltokban

Kiemelt kép: Illusztráció