Madárcsicsergés, napsütés: irány a kert! Még ugyan nem vetettünk, nem ültettünk, de van már mit szüretelni, ha nyitott szemmel járunk. És ha felvérteztük magunkat ismeretekkel a vadnövények világából.

Szépen virít a gaz

Gazok ezek, mondják egyesek, és a bizonyos szempontból igazuk is lehet. A gyom akkor és ott nő, ahol nem szeretnénk. Ilyen például a tyúkhúr, ami már harsogó zöld párnácskáival szépen virít mindenfelé.

Bokrosodó tyúkhúr

Zöldell a tyúkhúr: könnyen felismerhető

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Tyúkhúrt a tányérba?

Ennek a kis zöld gyomnövénynek a neve sugallja, hogy legtöbbször a tyúkoknak adták. Szeretik is e tollas jómadarak, és értékelik is magas vitamintartalmát! Egy pompás saláta-alapanyagot tisztelhetünk a tyúkhúrban, ami más szempontból nézve remek gyógynövény.

Kiváló saláta

A tavaszi kerti munka során miközben kigyomláljuk, egy jó nagy marék friss hajtást vigyünk be a konyhába, mossuk meg és varázsoljunk belőle salátát, vagy vegyítsük bele apróra tépkedve az aznapi saláta-alapanyagok közé.

Színes tyúkhúrsaláta

Saláta mindenféle friss kerti zölddel

A szupermarketből vagy a kertből?

Mielőtt bárki elkezdene fujjogni, gondoljanak arra, hogy Európa nyugati felén már jó évtizede árulják borsos áron a szupermarketben azt, ami nekünk a teremtő odanyújt a kertünkben, csak le kell hajolnunk érte!

Az ismeret fontos

Érdemes megismerni kertünket, mert bizonyára még sok ehető vadnövény rejtőzik a „fűben”: csalán, lóhere, repkény, és hű társaik. Azokat gyűjtsük, amelyeket biztosan ismerünk, kérjünk hozzá szakértő segítséget, vagy menjünk el egy növényismereti túrára – ha majd lehet.

Vadnövényes szakácskönyv e-book formában

Le kell hajolni

Ha növényismeret túrára most nem is mehetünk, itt a legjobb alkalom, a tavaszi kerti munkák alkalmával megismerni kertünk ehető vadnövényeit. Barátkozzunk meg a vadnövény-gasztronómiával! Amíg zöldségeink éppen csak magba rejtve nyújtóznak a földben, vagy gyönge palántaként tekingetnek a jövőbe, addig a csalán vígan virít, a komlóhajtás kecsesen kacsingat a kerítésen, a tyúkhúr pedig alig várja, hogy friss alapanyagként salátástálban végezze. Csak le kell hajolni értük!

Olvassák hétről-hétre zöld gondolataimat! További kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!

Kiemelt kép: Tyúkhúr