Az online árfigyelőre megtévesztésig hasonlító mobilapplikációval próbálják félrevezetni internetes csalók a fogyasztókat – figyelmeztetett a Gazdasági Versenyhivatal.

Senki ne töltse le!

A Gazdasági Versenyhivatal felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne töltse le az ingyenes alkalmazást, akik pedig letöltötték, haladéktalanul töröljék azt a mobilkészülékeikről. A GVH megtette a szükséges polgári- és büntetőjogi lépéseket a kalózalkalmazás terjesztői ellen, kezdeményezte az illegális mobilapplikáció eltávolítását a Google és az Apple alkalmazásáruházaiból, valamint hivatalból eljárást indított a fogyasztók megtévesztése miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lesz hivatalos app

Közben az árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése folyamatban van. A közlemény szerint rendkívül népszerű és eredményes a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett online árfigyelő rendszer: a július elsejei indulás óta az egyedi látogatók száma már megközelíti az 1 milliót, a Pulzus Kutató pénteken publikált felmérése szerint pedig alig egy hónap alatt több mint 6 millióan értesülhettek a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető rendszerről.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fejlesztenek

Az árfigyelőt kifejlesztő munkacsoport folyamatosan dolgozik a rendszer továbbfejlesztésén. A következő hetekben várható több olyan fejlesztés élesítése, amelyek még hatékonyabbá tehetik az árfigyelő rendszer működését. Hamarosan szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólista segíti majd a fogyasztókat.

Térkép is lesz

A felhasználói igényeknek megfelelően fejlesztjük a megjelenítés, illetve a szolgálatás térképes funkcióját is. Ezzel párhuzamosan, a fogyasztói igényeknek megfelelően hamarosan tovább bővülhet a rendszerben szereplő termékek köre is – sorolták.

Nem adtak engedélyt

A csalásról azt írták, hogy a kalózapplikáció az online árfigyelő rendszer illetéktelen, engedély nélküli felhasználása. „A GVH nem adott engedélyt az illegális alkalmazás létrehozójának az árfigyelő rendszer adatainak felhasználására és egyes arculati elemeinek használatára”.

Limitált termékek

Ahogy írtunk róla, kristálycukorból naponta 2 kg, a BL55-ös lisztből naponta 5 kg, a csirkemellből naponta 3 kg vásárolható meg az ártsop kivezetése után a volt hatósági áras termékekből az Auchan-üzletekben. Az Auchan a kristálycukor, a liszt és a csirkemell mellett maximálisan vásárolható limitet adott meg a házi sertéscomb, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar esetében is, ez 5 kg.

Ennyit tehetünk a kasszaszalagra

Csirkeszárnyvégből 12 kg-ot vásárolhatunk, 2,8 százalékos UHT tejből 6 litert, étolajból pedig kiszerelésenként változó, 3×1 vagy 2×2 vagy 1×3 vagy 1×5 litert tehetünk a kasszaszalagra. A megvásárolható mennyiségek naponta vehetők meg – írta meg a hvg.hu.

Veszteséges az értékesítés

Augusztustól az árstopos termékeket nem lehet a beszerzési árnál drágábban adni, a boltok tehát veszteségesen tudják csak értékesíteni ezeket. Kötelezően akciózni is kell majd belőlük, hetente legalább két termékcsoport minden termékét, amikor a bolti ár nem lehet több, mint a beszerzési ár mínusz 15 százalék.

Drágult a kristálycukor

Kristálycukorból nincs akció éppen a hat multiláncnál, a mostani árak jóval magasabbak, mint a július 31-i legolcsóbb ár. A termékből a legolcsóbbat a Lidlben kapni (395 forint), a legdrágábbat a Tescóban (544 forint), miközben kedden még 229 forintért is elérhető volt.

Az étolaj is többe kerül

Napraforgó-étolajból sincs most éppen akciós, a legolcsóbban a Sparban vehetünk (482 forintért), a legdrágábban a Tescóban (929 forintért). A legtöbb helyen az étolaj is drágább, mint a július 31-i utolsó árstopos napon – írja a 24.hu.

Van, ahol 4349 forint a csirkemell

A legolcsóbb csirkemell ma a Tescóban kapható (1399 forint), a legdrágább az Aldiban (4349 forint), az átlagár 2278 forintra jött ki, ami szintén jócskán felülmúlja a legolcsóbb keddit (1499 forint), valamint a KSH-s júniusi átlagárat is (1770 forint). A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI/Kiemelt kép: illusztráció