“A közelmúltban berlini, madridi, és bécsi főpolgármester kollégáimhoz hasonlóan engem is felhívott Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester – pontosabban valaki, aki pontosan úgy nézett ki és beszélt, mint ő” – kezdi bejegyzését Karácsony Gergely.

Több polgármestert is felhívott

Vitalj Klicsko, kijvei polgármesternek adta ki magát valaki, aki e minőségében videochaten keresztül tárgyalt a bécsi, a madrigi és a berlini polgármesterrrel is, valamint felvette a kapcsolatot Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Berlin polgármestere hamar rájött

Az ügy kapcsán a Deutsche Welle azt írja, hogy Franziska Giffey berlini polgármester már negyedórája beszélgetett a csalóval, amikor rájött, tárgyalópartnere nem az, akinek mondja magát.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Döbbenetes dolgokat mondott

A férfi olyanokat mondott egyebek között, hogy az ukrán menekültek megpróbálják a német államot átverni és azt kérte, Németország segítsen abban, hogy a menekültek visszatérjenek Ukrajnába.

Ezt kérte

A videobeszélgetés akkor szakadt meg, amikor a csaló a berlini kollégája segítségét kérte egy kijevi melegfelvonulás megszervezéséhez. Ezt a tervet már nagyon furcsállta a berlini polgármesternek, nem tartotta hihetőnek, hogy ilyenre gondoljon egy háborúban álló ország tisztiségviselője.

Karácsony Gergelyt is kereste

A csaló Karácsony Gergellyel is felvette a kapcsolatot, a főpolgármester az eset kapcsán így fogalmazott a közösségi oldalán: “Mivel a videóhívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail címről érkezett, és mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra.”

Gyanút keltő kérdések

“Noha a hívás nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezettnél jóval korábban be is fejeztem.”

Hamarosan beszélnek az igazi Klicskóval

“Kollégáim kijevi főpolgármesteri hivatallal folytatott egyeztetését követően megerősítésre került, hogy csalás történt. Minderről hivatalosan tájékoztatom a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, és felkérem a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az Ukrán Nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit. Az igazi Vitalij Klicskóval pedig hamarosan videóhívás keretében egyeztetek.” – zárta bejegyzését Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A teljes bejegyzés itt érhető el:

A közelmúltban berlini, madridi, és bécsi főpolgármester kollégáimhoz hasonlóan engem is felhívott Vitalij Klicsko…

Posted by Karácsony Gergely on Saturday, June 25, 2022

Kiemelt kép: Karácsony Gergely