Január 19-én egy utas este 22.40-kor indult haza az esti műszakjából, a Keleti pályaudvarról, ám a 40 kilométeres szakasz olyan hosszúra sikerült, hogy csak éjjel 02.10-re ért haza.

Bohózat

A kissé bohózatra hajazó történt a Facebookon kering, amelyben egy igencsak kalandos éjszakai utazásról ad számot, az egyik utas. A vonat a Keleti pályaudvarról indult, ahol még úgy tűnt minden rendben van, éppen csak az utasoknak arra kellett volna ügyelniük, hogy a vonat elején szálljanak fel… A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Az utas beszámolója

“Ezt a posztot azért teszem fel, hogy jól gondolja meg mindenki , aki Mávval szeretne közlekedni, mert a sokmilliárdból felújított vasutunk igen megbízhatatlan! Történt tegnap este, hogy a Budapest-Keletiből 22.40-kor induló vonattal éjszaka 02.10-re értem haza Máriabesnyőre. Már a Keletibe mondták, hogy előre üljünk, mert csak az része megy a vonatnak! Szépen el is értünk Pécel előttig úgy 23 órára , onnan aztán semerre. Kb fél 12-kor közölte a mozdonyvezető, hogy bizonytalan ideig várakozunk…Éjfélkor közölte, hogy na akkor visszamegyünk Rákosra! Úgy 5 perc múlva mondta a kalauz, hogy mégse Rákosra megyünk, hanem Pécelre! Ott voltunk kb éjjel fél 1-kor, mondták, hogy maradjunk a vonaton, ne fagyjunk meg! Kb háromnegyed 1-kor jött is egy busz, keresztülbukdácsoltunk az építési törmeléken a januári éjszakában és felszálltunk! Mikor mindenki fent volt közölte a sofőr,hogy ez nem az a busz , szálljunk le! Vissza a vonatra, ott pár perc múlva közölték, hogy szálljunk le, mert a vonat megy vissza a Keletibe, de kinyitnak valami várótermet! Mire azt kinyitották volna, szóltak, hogy jön a busz! Visszabukdácsoltunk és végül éjjel 01.26-kor elindultunk, de csak Isaszegig! Onnan indult egy vonat 01.50-kor végül azzal értünk haza! EZT eljátszották múlt hét pénteken is, de akkor legalább nappal! Bocs, kicsit hosszú lett , de nem vagyok túl boldog!” – írja a Gödöllő csoportban a pórul járt utas.

40 perces út lett volna

Ez az út egyébként maximum 40 perces kellett volna legyen, hiszen a Keleti és Máriabesnyő között 39 km a távolság. Ehelyett az utazás három és fél órán át tartott….

Ezt mondja a MÁV

A 24.hu egyébként megkereste az eset kapcsán a MÁV-ot, akik elmondták, hogy azért sikeredett ilyen „kalandosra” az utazás, mert a péceli állomás biztosítóberendezése aznap este 22 órától nem működött, egy öreg energiaellátási kábel meghibásodása miatt. Vagyis a leállásnak nem volt köze az egyébként a pályaszakaszon zajló felújításokhoz. Viszont később egy váltóhiba is nehezítette a közlekedést, a vonal és az állomás átbocsájtó képessége a műszaki hiba miatt jelentősen lecsökkent, így torlódások alakultak ki. Vagyis nem csak egy vonat utasait érintették a meghibásodások.

FRISS! Szájer József visszaküldte a diplomata útlevelét a külügynek, a belga ügyészség mélyen hallgat a nyomozásról

Másnap reggel állt helyre a közlekedés

A MÁV egyébként megpróbálta több intézkedéssel is orvosolni a kialakult helyzetet: az utasok elszállítása érdekében például ideiglenes menetrendi intézkedéseket vezettek be, egyes vonatokat összekapcsoltak, illetve azt is írták, hogy a vasúttársaság a késésekről és lehetőségekről az állomásokon, vonatokon tájékoztatta az utasokat, illetve hogy a MÁV honlapján és a MÁVINFORM Facebook-oldalán is adtak infót.

Előre nem látott helyzetek

Hasonló közlekedési fennakadás esetén az üzemirányítás előírások alapján szervezi újra a forgalmat. Múlt kedden azonban más, előre nem látott helyzet is nehezítette a forgalomszervezést és a menetrend mielőbbi helyreállítását. Ilyenkor az üzemirányítók az utazók érdekeit szem előtt tartva keresik meg az adott pillanatban rendelkezésre álló információk és lehetőségek közül az optimálisat – mondta a lapnak a MÁV. Azonban úgy tűnik, hogy a múlt kedden hiába zajlott minden az előírásoknak megfelelően, az utasok mégis úgy érezhették, hogy a éjszaka közepén össze-vissza rángatják őket.

Elnézést kértek

A vasúttársaság az érintett utasok elnézését kérte a kialakult helyzet miatt. Az utasok észrevételükkel, panaszukkal a MÁV-START ügyfélszolgálatához fordulhatnak.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Illusztráció