Rövid időn belül megtelik a kiskunhalasi járványkórház. A főigazgató szerint, a nagyvárosokban az utcán is maszkviselésre kellene kötelezi az embereket.

Megtelik a járványkórház

Amennyiben ilyen mértékben növekszik a betegek száma, a Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyét ellátó 150 fő befogadására alkalmas kiskunhalasi mobil járványkórház rövid időn belül megtelhet – nyilatkozta Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója a baon.hu-nak.

110 súlyos fertőzöttet kezelnek

A főigazgató arról is beszélt, hogy jelenleg több mint 110 középsúlyos vagy súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttet kezelnek a kiskunhalasi mobil járványkórházban.

EZ IS ÉRDEKELHET! 3149 új fertőzöttet azonosítottak, jelentősen emelkedik a súlyos állapotban lévők száma: Szlávik doktorék még nem látják a járvány végét

16-an vannak intenzív osztályon

A főigazgató azt is elmondta, hogy a mobil járványkórház 40 ágyas intenzív részlegén jelenleg 16 beteget kezelnek, és amennyiben szükséges, további 32 monitorizált ággyal tudják bővíteni az intenzíves kapacitásukat.

Átvezényelt személyzet dolgozik a kórházban

Ehhez azonban a szakképzett személyzet létszámát is növelni kell. A járványkórházban jelenleg a kiskunhalasi kórház személyzete mellett Bajáról, Kecskemétről, Kalocsáról, Kiskunfélegyházáról, Szegedről, Orosházáról és Békéscsabáról is dolgoznak átvezényelt orvosok és ápolók.

Az utcán is maszkot kellene hordani

Szepesvári Szabolcs arról is beszélt a nagyvárosokban már akkor is maszkot kellene hordania az embereknek, ha kimennek az utcára. A piacokon pedig a kisebb településeken is mindenkinek maszkot kellene használnia, hiába vannak ugyanis szabad levegőn, az a tapasztalat, hogy az emberek nem tartják a legalább másfél méteres távolságot egymástól.

Az őszi szünetben nagyon kellene vigyázni

„Már egy hét alatt nagyon sokat lehetne javítani a járványügyi helyzeten, ha például az őszi szünetet a városlakók nem arra használnák, hogy családi rendezvényeket tartsanak vagy wellness szállodába utazzanak” – mondta a kórház főigazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHET! Hatalmas a baj a szomszédban: a koronavírus miatt a fél ország leállt

Kiemelt kép: a kiskunhalasi járványkórház – Forrás: MTI/Újvári Sándor