Budapest főpolgármestere elmondta, a fideszesek azt üzenték neki, hogy ne belpolitizáljon, ne legyen a 2022-es választásokon Orbán Viktor kihívója. Arról is beszélt, hogy a Lánchíd felújítása körül azért gáncsoskodik a kormány, nehogy észre vegyék a választópolgárok, hogy a Fideszen kívül is van alternatíva.

128-szor megüzenték nekem fideszes fürkészek és portyázók, hogy vonuljak vissza a belpolitikából, és akkor minden rendben lesz – mondta Karácsony Gergely péntek este az ATV-ben arra a kérdésre, hogy igaz-e a pletyka, hogy „Orbán Viktor Budapest ügyében akkor lép le a fékről, ha garanciát ad arra, hogy nem indul el 2022-ben az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként.”

Karácsony szerint a feltételezés, hogy ezen múlik egy város jövője, abszurd. Egyébként szerinte elmondta már sokszor, de „úgy látszik azon az oldalon nem hiszik el.” Hozzátette: megtiszteltetésnek érzi, hogy Budapest főpolgármestere lehet, nincsenek más ambíciói, így nem készül arra sem, hogy miniszterelnök-jelöltként indul a 2022-es választáson.

Ahogy azt az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, Hollik István a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken úgy nyilatkozott, ha rövid időn belül nem oldódik meg a Lánchíd felújításának ügye, akkor a Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vegye kézbe a felújítást.

Karácsony Gergely szerint Hollik István fenyegetőzése a Lánchíd átvételéről „vaskos önleleplezés”, ugyanis ebből a kormányzati szándékból szerinte két dolog is kiderül. Az egyik, hogy tulajdonképpen nem is sürgős a kormányzatnak a felújítás, hiszen ha átvennék a hidat, akkor a közbeszerzést leghamarabb fél év múlva tudnák kiírni. A másik, hogy ezek szerint pénz is van a munkálatokra, nem csak az a 6 milliárd, amit a kormányzat a fővárosnak ígért.

Rozsdásodó Lánchíd – Fotó: BPK

A főpolgármester szerint a felújítás már régóta időszerű, és „nem akar hátrafelé mutogatni”, de Tarlós Istvánnak 9 éve lett volna rá. Szerinte az új városvezetés az utolsó pillanatig nyitva hagyta a lehetőséget, miután kiderült, hogy csaknem kétszer annyiba kerül majd a felújítás, mint a kormány tervezte: felajánlották, hogy osszák fel a költségeket, vagy akár felezzék meg azt, de a kormányzat ragaszkodott a korábban megígért 6 milliárdhoz.

Karácsony Gergely szerint a műszaki dokumentáció kész, a BKK fogja kiírni a közbeszerzést, egyelőre nem tudni, pontosan mikor, de ahogy a főpolgármester fogalmazott: „99 százalékban készen vagyunk”. Szerinte ahogyan a kormány viselkedik az ügyben, egyértelműen arra utal, hogy politikai céljai vannak: vagyis azt szeretnék láttatni, hogy az új vezetés nem képes sikeresen működni.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Orbán Viktor – BPK-montázs