Még mindig hiányzik az a Lánchíd felújításának büdzséjéből az a 6 milliárd forint, amelyet a kormány nem adott oda a Budapestnek – többek közt erről is beszélt Katácsony Gergely hétfő este az ATV-n. A főpolgármester szerint nem kérdés, hogy jelölt lesz-e az önkormányzati választáson, de az ehhez szükséges politikai feladatot még nem végezték el.

Újrainduló villamosforgalom

Nemrég bemutatták az új fővárosi fejlesztési koncepciót, amelynek az a célja, hogy a Lehel tértől a Deák térig újrainduljon a villamosforgalom, ezt viszont akadályozza a 43 éves felüljáró. Karácsony Gergely szerint azzal alapozták meg a felszín beruházásait, hogy a metrót rendbetették. A kormány korábban támogatta a tervet, januárban viszont megszüntette a projektet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két megállót kell fejújítani

A metróvonalon már csak két megállót kell felújítani, és a sínekkel van egy kis munka, de úgy látja, május végéig végleg le lehet zárni a beruházást. A felszínen javítják a gyalogos közlekedést, akadálymentesítenek, lesznek új zebrák a Nyugati téren is, amit nehéz megoldani, de el fog készülni – többek közt erről is beszélt a főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Karácsony Gergely, főpolgármester

Karácsony Gergely
Karácsony Gergely – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Csak a villamost támogatja a kormány

Karácsony Gergely korábban azt írta, a Nyugati térről már biztató egyeztetések folynak a kormányzattal, de most azt mondta, „ez sajnos múlt idő”. A Nyugati pályaudvar fejlesztését vitték volna tovább, de az ehhez kapcsolódó projektet leállította a kormány. Az új villamosvonalról viszont már van megegyezés a kormánnyal. 

Na de miből? 

A főpolgármester azt mondta, hogy két operatív programból a fővárosnak nagyjából 200 milliárdos fejlesztési csomagja van a következő uniós ciklusra, persze csak ha megérkeznek az uniós pénzek. Karácsony Gergő reméli, hogy a kormány be tudja tartani azokat a mérföldköveket, amiket az EU vár tőle.

A tervezésre megvan a pénz

Egyelőre csak a tervezésre van meg a pénz, de a főáros vezetője reméli, hogy a hétéves ciklus második felére a beruházások is meg tudnak kezdődni. Az operatív programot már benyújtotta a főváros, ezt a kormány elfogadta, és az Európai Bizottság is, tehát elvileg ez jóvá van hagyva, emellett a kormány egy komoly összeget tulajdonképpen előlegként odaadott a fővárosnak, ebből új CAF-villamosokat tudnak lehívni. 

Lánchíd

A főpolgármester azt mondta, hogy a Lánchíd felújítási büdzséjéből azonban még mindig hiányzik a vitatott 6 milliárd forint, amelyről a kormány úgy döntött korábban, hogy ennyivel járulnak hozzá a beruházáshoz.

Társadalmi vita

„Ez Budapest számára nagy pénz, de kialakult egy rosszindulatú, politikailag csúsztató vita arról, hogy a fővárosnak mit kell vállalnia ahhoz, hogy ezt megkapja” – mondta a főpolgármester, aki szerint  a híd forgalmáról – hogy az autókat visszaengedjék-e – társadalmi egyeztetés lesz, ezt nem engedi át a kormánynak.

Jár a pénz a fővárosnak

Tavaly januárban Karácsony Gergely a BudaPestkörnyeke.hu-nak adott interjújában arra a kérdésünkre, hogy a Lánchíd felújítására beígért 6 milliárd forintra még számít-e a főváros a kormánytól azt mondta: „Abszolút. Mi úgy vagyunk vele, hogy erről kormánydöntés van. Nyilván a kormány politikai játszmát csinált ebből, de én ezeket a játszmákat úgy élem meg, hogy mindig megkapjuk a pénzt, ami jár. Még egyszer mondom, olyan pénzről beszélgetünk, amiről jogszabályok írják elő, hogy jár a fővárosnak, hiszen kormánydöntés is van róla. A Lánchíd felújítása zajlik és amikor átadjuk a forgalomnak a hidat, várjuk a hatmilliárdunkat.

Jelölt lesz 

Karácsony Gergely a jövőre esedékes önkormányzati választásokkal kapcsolatban azt mondta, jelölt lesz, de azt a politikai feladatot még nem végezték el, hogy mind a 23 kerületben meg legyenek az ellenzék jelöltjei. „Nekem egy csapat kell”. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.