Budapest főpolgármestere részletesen beszélt a tervekről a közösségi oldalán, és elárulta, mi a változások célja.

Városfejlesztési hibákról beszélt Karácsony Gergely

Közösségi oldalán azt írta, “súlyos városfejlesztési hiba volt számos budapesti villamosvonal megszüntetése”. Hangsúlyozta, hogy a villamos környezetbarát és egyben kényelmes tömegközlekedési eszköz. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez a villamos előnye

Budapest főpolgármestere szerint azért előnyös a villamos, mert a megálló sűrűbben helyezkednek el, mint a metró megállók. A fel- és leszállóhelyek közelében pedig az üzletek, vendéglátóhelyek forgalma fellendülhet.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezért szeretné megújítani a villamoshálózatot a főpolgármester

Karácsony Gergely nagy lehetőséget lát a villamoshálózat fejlesztésében, különösképpen a Bajcsy-Zsilinszky úton. Kiemelte, hogy a forgalom és a zaj csökkentésével elegáns sugárúttá lehetne változtatni. A Bajcsy-Zsilinszky úton a Nyugati téri felüljáró elbontásával lehetne visszaépíteni a villamosvonalat.

Ez a konkrét terv

Ha megtörténik a Nyugati téri felüljáró elbontása, akkor nem csak visszaépíteni lehetne a villamosvonalat, hanem meg is lehetne hosszabbítani a Lehel térig. Így a 14-es villamost össze lehetne kötni a 47-essel és a 49-essel is.

Ez van a fókuszban

Karácsony Gergely szerint a pesti fonódó villamos legfontosabb fejlesztése jönne létre. Újpestet és a káposztássmegyeri lakótelepet átszállásmentes kapcsolat köthetné össze a belvárossal, valamint Dél-Budát Észak-Pesttel.

Karácsony Gergely posztja

Vegyesek a hozzászólások

Vannak, akik örülnének a villamoshálózat megújításának. Egy hozzászóló egyenesen úgy fogalmaz, hogy “helyes, már tegnap is késő lett volna, hajrá!”. Mások szerint nincs értelme a földalatti vasút felett a térszínen kötöttpályás vasutat építeni. A Nyugati téri felüljáró elbontásával sem mindenki ért egyet.

Új bicikliutak épülhetnek

Karácsony Gergely nemrég arról beszélt, hogy mik Budapest rövidtávú céljai a 3-as metró felújításának befejeződését követően. A már kialakított zebrák mellett újakat hoznának létre, továbbá az Üllői úton és a Váci úton is új bicikliuatkat alakítanának ki. Amíg metrópótló buszok szállították az utasokat, addig 17 új gyalogátkelőhely került kialakításra.

A dízelbuszokat környezetbarát járművekre cserélhetik

A környezetszennyező dízelbuszokat több vonalon is trolibuszok válthatják fel. A 9-es busz kapcsán is ez a terv, bár néhány ponton ehhez még ki kell építeni a felsővezetéket. A modern trolibuszokról érdemes tudni, hogy áramszedő nélkül is tudnak rövidtávon közlekedni.

Ezek is érdekelhetnek!

Ezen múlik, hogy megvalósulnak-e a fejlesztések

Budapest főpolgármestere az EU-s forrásokhoz kötötte a fejlesztéseket. Elmondása szerint amennyiben Magyarország megkapja az EU-s pénzeket, akkor 200 milliárd forintos csomagból lehetne gazdálkodni a közlekedés- és közútfejlesztés kapcsán. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív