Budapest legújabb természetvédelmi területét, a nagytétényi Duna-partot mutatta be a főpolgármester. Lényegében vadregényes állapotban őrzik meg Budafok-Tétény partszakaszát, a helyi városvezetés pihenőövezetet szorgalmazott.

Marad a beépítetlen Duna-szakasz

Egy közgyűlési döntés után június óta a Főkert fenntartásában álló természetvédelmi terület 53,5 hektárral bővült Budafoknál – büszkélkedett Karácsony Gergely a közösségi médiában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

4 és fél kilométer

A főpolgármester azt írja, hogy “ugyan Budapesten a Duna partvidéke ma már a legtöbb helyen kiépített, kövezett, vagy betonfalak közé szorított, itt azonban 4,5 km-en keresztül ártéri galériaerdő övezi a folyót, amely így a leghosszabb összefüggő ártéri erdő a fővárosban”.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

MIntha nem is Budapesten járnánk

Élő kapcsolat van a Duna és a hullámtéri élőhelyek között, aminek köszönhetően itt gazdag és különleges élővilág maradt meg. Ezekben az erdőkben találhatjuk a főváros legnagyobb törzskerületű fekete nyarait, a védett kis színjátszólepke, valamint a pézsmacincér legnagyobb budapesti állománya is ezen a területen él.

A Fidesz mást akart

A helyszínről tudni érdemes, hogy a helyi kormánypárti önkormányzat, pontosabban a képviselők, még a választások idején is azzal kampányolt, hogy pihenőpark létesüljön itt. A választást elvesztő Németh Zsolthoz kötötték a projektet.

Lehurrogták a kormánypártiakat

Legutóbb egy hónapja tartottak lakossági fórumot, amelyről a Huszonkettő.hu is beszámolt, igaz a Fideszhez közeli álláspontot domborították ki. A helybenlévők azonban a vadregényes megoldást támogatták, így Karsay Ferenc polgármester is ezt fogadta el.

Az állatállomány felsorolása a posztban

A hódra különösen büszke Karácsony Gergely

A terület legnagyobb emlőstani értéke a hód (Castor fiber), melynek több családja is él a területen – írja a főpolgármester. Mondjuk egy kommentelő teljesen kiakadt a szerinte kártékony állatra.

Sittlerakó

A hely azért is fontos, mert korábban a közelben több ezer köbméternyi sitt és egyéb hulladék halmozódott fel, amely közvetlenül veszélyeztette az itteni értékes élővilágot.

Felszámolják

Sajnálatos módon háztartási hulladék magában a védett erdőkben is megtalálható, amelynek felszámolását a BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Divíziója nemrégiben megkezdte. Több mint 100 m3 hulladékot már sikerült felszámolni, ezzel a terület legértékesebb részei mostanra szemétmentesnek mondhatók – közölte még Karácsony Gergely.

Címlapfotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala.