Az energiaválság megoldása a felelős energiapolitika, a megújuló energiaforrások használata, és nem az erdők kivágása – írta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán.

Változnak a szabályok

Kifejtette, a kormány változtat a fakivágás eddigi szabályain, gáz híján fatüzelésre készítik fel az országot és gyakorlatilag minden tilalmat elhárítanak a fakitermelés útjából; védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Klímaszorongás

“Ha fokozhatja még valami a klímaszorongást, az az, hogy a kormány nemhogy javítaná a kilátásainkat, de kétszeres sebességre kapcsolt abban, hogy az egész ország alatt vágja a fát, a szó legszorosabb értelmében” – fűzte hozzá.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Védett budapesti erdők

Karácsony Gergely azt írta: egy csütörtök este megjelent kormányrendelet teljesen felülírja azt a nehezen elért eredményt, hogy a védett budapesti erdőkben többet nem fordulhat elő tarvágás, a természetvédelem prioritást élvez a fakitermeléssel szemben, a természetileg értékes erdők rekonstrukciójánál pedig az üzemtervekben előtérbe kerülnek az őshonos fafajták.

Érdemi támogatás

A főpolgármester szerint a kormánynak évekkel ezelőtt lett volna lehetősége felismerni, hogy a valódi rezsicsökkentés az épület- és nyílászáró szigetelésekben, a passzív házakban, a megújuló energiák használatában van. A legszegényebbek eddig is fával fűtöttek, rájuk nem vonatkozott a rezsicsökkentés, ideje volna, hogy az állam legyen végre szolidáris és érdemi támogatást nyújtson ezeknek az embereknek – tette hozzá.

Kötelességük egyeztetni

“Velünk pedig, önkormányzatokkal kötelességük egyeztetni mielőtt még letarolják az erdőinket” – zárta bejegyzését a főpolgármester.

Hiánycikk

Amint arról néhány nappal ezelőtt a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt az elszálló rezsi árak miatt egyre többen döntenek úgy, hogy átállnak a fatüzelésre, azonban a tűzifa már most hiánycikk. Mint megírtuk sokan csapnak most a fejükre, miért nem rendelték meg hónapokkal ezelőtt a téli tüzelőt.

Ez is érdekelhet:

A rezsicsökkentés eltörlésének bejelentése után megindult a roham a tűzifáért: horror áron lesz a tüzelő télire

Késő őszi szállítás

Míg az élelmesebbeket ezekben a hetekben talán pont ki tudják szolgálni, aki most kezdett el kapkodni a tűzifa után, bizony rossz híreket kap: vagy teljesen bizonytalan, legjobb esetben is késő őszre szóló szállítási ígéreteket kap.

Levelet kaptak az iskolák

Szintén itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán írtuk meg, hogy az iskolák is levelet kaptak, a Belügyminisztérium szólította fel őket arra, hogy mérjék fel az gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely