A főpolgármester kiakadt azon, hogy a kormánypárti politikusok folyamatosan arról beszélnek, milyen sok pénz van a főváros bankszámláján és abból mi mindent lehetne fizetni. Karácsony Gergely részletesen elmagyarázta miért nincs a város számláján 100 milliárd. A főpolgármester szerint amúgy az egészségügyben és a közoktatásban dolgozók ingyenes szűrése 7-9 milliárdból megoldható lenne mondjuk a vadászati kiállításra szánt 50 milliárd, vagy a fegyvervásárlásokra szánt 500 milliárd állami forint átütemezésével.

Karácsony Gergely az alábbiakat írja friss bejegyzésében: „A magyar kormánynak 12 ezer 713 milliárd forint van a számláján. Akkor miért nincs tömeges ingyenes szűrés? Ha a Fidesz és a kormánykommunikáció színvonalán politizálnánk, akkor nagyjából ezt a két mondatot ismételgetném orrba-szájba.

De én – szemben velük – nem akarom és nem is fogom félrevezetni a polgárokat. Mert tudom azt, amit a Fideszen kívül mindenki tud ebben az országban: ha egy folyószámlán pénz van, az nem jelenti azt, hogy szabadon lehet elkölteni a kötelezettségek teljesítése nélkül.

És nem leszek partner abban a felelősséghárító politikában sem, amibe a Fidesz és a kormány belekezdett. A járványkezelés kudarcait az emberekre hárítja azzal, hogy megfizetteti velük a teszteket. A gazdasági válságkezelés kudarcait pedig az önkormányzatokra akarja hárítani a kormány azzal, hogy Budapesttől olyan pénzt követel, amit épp maga vesz el a budapestiektől” – írja a főpolgármester, majd így folytatja:

„A fővárosnak nincsen szabad 100 milliárd forintja állampapírban. Mert 2020-2022 között a 3 csapás, vagyis a járvány, a kormány és a gazdasági válság együtt 150 milliárd forintot vesz el Budapesttől:

  • A válság miatt az iparűzési adó 100 milliárd forintos kiesésével kell számolnunk
  • A magyar kormány az egyetlen a világon, amely a válság idején nem támogatja, hanem sarcolja az önkormányzatokat, Budapesttől 32 milliárd forintot vonnak el
  • A járvány miatt a tömegközlekedés kiesése (szeptember eleji állapot szerint) 17 milliárd forint többletkiadást indokol; és körülbelül 4 milliárd forintot költünk védekezésre a kormány helyett.

Ami pénz a város számláján van, a következőkből tevődik össze:

  • Előre elutalt fejlesztési források: 31,3 milliárd forint
  • EIB hitelszerződés terhére elutalt források: 38,7 milliárd forint
  • A kerületek iparűzési adóbevételei: 5,5 milliárd forint
  • A maradék 51 milliárd forint pedig lekötésre került a 2021-2023 időszak fejlesztéseire, illetve működési hiány kezelésére.

A főpolgármester arról is ír, ha ez a pénz nincsen, akkor elmarad például Lánchíd felújítása; elmaradnak útépítések; elmarad a Blaha Lujza tér rendbetétele. Tényleg ezt akarja a Fidesz és a kormány? – teszi fel a kérdést Karácsony Gergely, majd így fogalmaz:

„Én sem kérek mást, csak amit a miniszterelnök szokott: kellő komolyságot. A gyerekes számháború helyett felelősségvállalást.” – írja.

Az egészségügyben és a közoktatásban dolgozók ingyenes szűrése 7-9 milliárdból megoldható lenne például a vadászati kiállításra szánt 50 milliárd, vagy a fegyvervásárlásokra szánt 500 milliárd átütemezésével – teszi hozzá a főváros első embere.

A gazdasági válság kezelése szempontjából pedig kulcskérdés, hogy a támogatás ne kevesek gazdagodását, hanem a többség hasznát szolgálja. Ennek feltétele, hogy az Európai Unió által Magyarország számára biztosított hatalmas, mintegy 2500 milliárd forintnyi támogatás legalább felét az önkormányzatokon keresztül használjuk fel, lakosságarányosan – írja Karácsony Gergely.

Ezt olvastad? Érdemes! Orbán Viktor lepasszolta Budapest főpolgármesterét az operatív törzshöz

100 milliárdos bankszámla

Legutóbb Orbán Viktor vetette fel, hogy a fővárosnak jelentős, mintegy 100 milliárdos szabadon felhasználható összeg van a bankszámláján, ebből támogathatná a helyi vállalkozókat. Ezt követően indult be a számháború a kormány és a főváros között.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester- Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd