Orbán Viktor szerint Budapestnek 100 milliárd forintnyi szabad pénzeszköze van ebből segítenie kellene a vállalkozásokat. Karácsony Gergely azzal vágott vissza a miniszterelnöknek, hogy gyerekkorában ő is szerette a számháborút, de most más időket élünk. „Legyen világos: a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye” – írta a főpolgármester válaszul a miniszterelnöknek.

Az elmúlt napokban alaposan kóstolgatta egymást Orbán Viktor és Karácsony Gergely. A főpolgármester néhány napja levélben sürgette a miniszterelnöknél az ingyenes Covid-teszteket, erre Orbán Viktor azt válaszolta, hogy Karácsony Gergely ne leveleket irogasson neki, hanem végezze el a dolgát. Tegnap a miniszterelnök bejelentette, hogy hatósági áras lesz a teszt. Most a miniszterelnök kezdeményezett: 100 milliárdot talált Budapest kasszájában, a főpolgármester leszögezte: a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye.

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az M1-nek, ebben elmondta: a kormánynak volt egy vállalása, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit fognak teremteni.

Ezt is ajánljuk: Orbán Viktor lepasszolta Budapest főpolgármesterét az operatív törzshöz

A márciusi és a mostani számok azt mutatják, hogy a kormány tartotta az ígéretét, sőt a munkahelyek száma növekedni fog az év hátralevő részében. Sok energiát és pénzt fordított a kormány arra, hogy beruházásokat indítsanak el: a magyar vállalkozások nem meggyengülnek, hanem megerősítették őket – mondta.

A kormányfő szerint egy helyen van komoly baj, ugyanis a budapesti turizmus majdnem száz százalékban a külföldiekre épült és most “beszakadt”.

Az az üzleti modell, ami mentén működnek a szállodák és az éttermek Budapesten – hogy a vendégéjszakák több mint kilencven százalékát a külföldiekhez lehetett kötni – nem lesz fenntartható, nemcsak idén, hanem a következő évben sem – szögezte le.

Budapesten üzleti modellt kell váltani, külön segítséget kell adni a taxisoknak, vendéglátósoknak, szállodásoknak, általában az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak.

Hangsúlyozta: a kormány mindenkinek segít, például csökkentették a járulékokat, ez érinti a fővárosban élőket is, de kell egy speciális program. A miniszterelnök jó hírnek nevezte, hogy a fővárosnak van több mint százmilliárd forintnyi szabad pénzeszköze, amit fel tud használni erre a célra.

Karácsony Gergely válaszolt

Karácsony Gergely főpolgármester kiakadt a miniszterelnök mondatain, ezt válaszolt a a közösségi oldalán: Gyerekkoromban én is szerettem a számháborút, de most más időket élünk – írta, majd így folytatta:

Legyen világos: a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye. Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk. A járvány és gazdasági visszesés hatásain túl, ebben tetemes részt tesznek ki a kormányzati megszorítások.

Ez is fontos hír: Rendkívüli közgyűlést hívott össze a főpolgármester, 50 ezres bírság járhat annak, aki nem megfelelően viseli a maszkot

Márpedig akinél a pénz, annál a felelősség. Javaslom, az EU helyreállítási alap csillagászati összegeinek felét a kormány adja tovább lakosságarányosan az önkormányztatoknak, akik – pártállástól függetlenül – sokkal hasznosabban fogják ezt felhasználni, mint a kormány – írta a főpolgármester a miniszterelnöknek címzett válaszában.

MTI/BPK – Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Orbán Viktor – BPK-montázs