Karácsony Gergely főpolgármester a járvány elleni védekezés erősítése érdekében szeptember 14-én 16 órára összehívja a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését. A maszkviselés szigorításáról lesz szó, 50 ezret is fizethet az, aki nem megfelelően hordja a maszkot Budapesten, kezdeményezik a kormánynál, hogy más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is ingyenes legyen a koronavírus-teszt.

A napirendi javaslaton szerepelni fog a maszkviselési szabályok szigorítása, illetve a maszkviselési kötelezettség megsértőinek szigorúbb szankcionálása.

Fontos hír, olvastad? Kattints a címre! Ingyenes koronavírus-tesztekről kérdezi a főpolgármester Orbán Viktort: Sokak számára megfizethetetlen a 30 ezerbe kerülő magánteszt

A főpolgármester javasolja, hogy a mozikban és színházakban, valamint hasonló közművelődési intézmények zárt tereiben, továbbá a társasházi közgyűléseken legyen kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

A javaslatban az is szerepel, hogy a maszk szabályos viselésére vonatkozó kötelezettség megsértőit – eredménytelen figyelmeztetés után – a közterület-felügyelők 50.000 forintig terjedő bírsággal sújthassák.

Ugyancsak kezdeményezi a főpolgármester, hogy a Közgyűlés – Merkely Béla professzor javaslatára is figyelemmel – döntsön a fővárosi fenntartású idősotthonokban dolgozók rendszeres ingyenes koronavírus-szűréséről, továbbá forduljon a Kormányhoz annak érdekében, hogy az hasonló intézkedést vezessen be a közoktatásban és az egészségügyben dolgozók számára.

Azt is kezdeményezi Karácsony Gergely, hogy más európai államok mintájára a lakosságnak is biztosítson lehetőséget a kormányzat az ingyenes koronavírus-szűrésen való részvételre – írja a Főpolgármesteri Hivatal a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak küldött közleményében.

Tudtál erről? Olvasd el, mert érdekes! Elkapta a koronavírust a kőbányai polgármester: „Egy hibát elkövettem” – mondta.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – BPK-montázs